Имаме една доста импотентна, безжизнена и непродуктивна опозиция.

Това каза бившият министър на вътрешните работи и член на изпълнителното бюро на БСП Румен Петков в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Какво означава безсрочен протест? Тази арогантстваща простащина - това е тормоз и върху администрацията, допълни Петков.

Как може на един национален празник - какъвто е Съединението на България опозицията да демонстрираме такова неуважение, такава хилавост, такова безсилие, попита Петков. Става дума за 25-30 човека, които хвърлиха такова усилие да помрачат празника.

БСП няма опозицията срещу себе си, заяви бившият министър.
„Очевидно никой не участва в тези протести, които се правят пред президентството. Хора няма, има един касетофон. Срещу БСП няма никой - има една група кресльовци и един касетофон", каза Румен Петков по повод палатковия лагер, отганизиран от "Атака".
По думите му ЕНП надали е въодушевена от подобен тип действия.

Петков коментира и разпределението на бюджетния излишък.
Това, че има различие в идеята да се осигури безплатна почивка на 5 хил. души, не мисля че трябва да се драматизира, заяви той. Петков посочи, че БСП е била подкрепена от останалите партии в тройната коалиция за разпределението на бюджета. Те обогатиха с идеите си нашето мнение, заяви той.

Бившият вътрешен министър коментира изказването на столичния кмет Бойко Борисов, че никой няма да изпрати на България европейска заповед за арест. Изказването на бившия главен секретар и кмет на София е било направено във връзка със задържането на Коце Маца.

„Не прилича на човек, който е работил в системата на МВР да има такова агресивно отношение към нея и служителите й", заяви Петков.

През последните 15 години нямаме неизпълнени европейски заповеди. Това се отнася и за правосъдната система, за разлика от редица държави - стари демокрации, които бавят изпълнението на такива заповеди.

Ние нямаме никакви забавяния, а отсреща има, обясни Петков. По думите му обаче не става дума за недоверие към МВР, а за неизчистени въпроси.

Помолен да коментира поведението на Борисов и фактът, че той напада премиера, но поддържа добър тон с президента, Петков заяви: „Аз не следя този жив класик и ми е трудно да направя цялостна преценка на неговото поведение".

Ако той се опитва да разцепи БСП, той няма потенциал - нито организационен, нито интелектуален, нито политически, категоричен беше Румен Петков.

По думите му ако говорим за управление, трябва да видим какво става с управлението на София.
Петков осъди опитите да се прехвърлят на правителството проблемите на София.

Това правителство направи толкова много за София, колкото никое друго. Няма такъв период след 90 година, в който общините да са живели в такъв комфорт, заяви той.

На коментар на водещия, че в момента Румен Петков атакува Борисов, бившият вътрешен министър репликира: „Аз казвам нещата такива, каквито са, не атакувам никого".