Унгарският премиер Виктор Орбан похвали страната ни за начина, по който пази външната граница на ЕС, както и за амбициозните планове за интеграция на Западните Балкани.
Споразумението с Турция трябва да работи, заяви след срещата българският министър-председател Бойко Борисов. То е от полза на всички европейски страни, не само за България, подчерта той.

България е най-надеждната граница на ЕС, коментира премиерът Борисов. Мигрантската криза наслагва напрежение в Европа. Ние предлагаме 100% надеждна охрана на външната граница на ЕС, смята Бойко Борисов. Внимателно ще разгледаме предложенията за релокация на бежанци. Засега това остава нерешима точка по Дъблинското споразумение. Той иска сериозна охрана на европейските граници и даде за пример САЩ и Канада.

За Западните Балкани Борисов е категоричен в ползата от членството им в ЕС.

Българският премиер очерта ползите от развитието на транспортните коридори, които са важни за развитието на икономиките. Министър-председателят е оптимист за интеграцията на Западните Балкани.

На свой ред Виктор Орбан ни похвали за начина, по който върви председателството ни на Съвета на ЕС. Тук минава половин Европа, коментира той високопоставените визити в София. Даваме си ключовете един на друг, отчете унгарският премиер. България играе важна роля в европейската политика днес, по думите на Орбан. Отношенията между двете страни са добри.

Орбан отчете общото минало между България и Унгария. Тук сърцето, приятелството и историята тежат много, каза Виктор Орбан. Унгарците искат да участват в развитието ни. Той покани и нашите инвеститори в Унгария. Двамата премиери са обсъдили бъдещето на Европа и охраната на границата ни.

Орбан подкрепя сътрудничеството с Турция, защото границата трябва да се пази. Една историческа тежест лежи на българското европредседателството - интеграцията на Западните Балкани.

Унгария смята, че трябва да сме част от Шенген. Балканите трябва да са свързани с ЕС с магистрали, ж.п. инфраструктура. Всички могат да спечелят от интеграцията. Той си е забил брадвата в голямо дърво, оцени Орбан тази амбицията на Бойко Борисов и й пожела успех.

Унгария прокарва антиимиграционния закон "Спри Сорос"

Унгария прокарва антиимиграционния закон "Спри Сорос"

Удрят неправителствените организации

За мигрантите Унгария е категорична, че настоящите споразумения не работят. Дискусията за задължителните квоти стимулират миграцията, смята Виктор Орбан.

Миграцията е опасна за сигурността, за нашия живот и за европейската християнска култура, категоричен бе той. Унгария ще подготви свои предложения за миграцията, които да предложи на ЕС. Не релокацията на мигранти, а охраната на границите е важна, според Орбан.

По начина, по който страната ни охранява границата, се пази сигурността и на Унгария, по мнението му. Вашият премиер е важен и за Унгария, подчерта Виктор Орбан. Всички членки на шенгенското пространство трябва да си пазят границите. Тези, които не ги пазят, да си понесат санкциите, отсече Орбан.

Виктор Орбан и Бойко Борисов ще положат цвета на паметника на Апостола по-късно днес.