Правителството ще се постарае в рамките на възможностите и съобразно концепцията за по-нататъшна фискална децентрализация да дадем малко по-големи възможности на общините.
Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кметове от Благоевградска област.

Той беше посрещнат в областния град със скандирания „Оставка".

Срещата премина на фона на бурните скандирания на протестиращите, които бяха окупирали сградата на областната администрация.
На разговорите, които продължиха около 3 часа, не бяха допуснати журналисти.

По думите на Орешарски, средствата за общините ще бъдат  дискутирани с представители на местните власти и в рамките на бюджетната процедура за следващата година.

Министър-председателят отбеляза, че на днешната среща са били обсъдени широк кръг проблеми, засягащи всички общини в страната, както и  специфични проблеми по отделни населени места.

„За мен беше удоволствие да се видя с областния управител и с кметовете от Благоевградска област", заяви премиерът.

Той отбеляза, че до бюджетната процедура вероятно ще се организират още една-две срещи в други части на страната.
„За мен тези срещи са важни, за да мога да разбера проблемите на местната власт не само от НСОРБ, с което имаме отличен контакт, но да имам и непосредствени впечатления от проблемите и на по- малки населени места", добави министър-председателят.

На въпрос на медиите за това дали ще се отчита начинът, по който ще се разпределят 1 млрд.лв. след актуализацията, премиерът обясни, че разходите ще се извършват с постановления на Министерския съвет, които са публични и както е било винаги досега.