Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя посочи, че от 20.04.24 г. съответните районните избирателни комисии са започнали работата си по организацията на изборния процес. По думите й секции зад граница ще има в 60 държави. Най-много са те в Турция - 160 на брой, във Великобритания -131, в Германия - 122, в Испания - 64, в САЩ - 43. Общият брой на секциите в чужбина е 776.

Матева отбеляза, че крайният срок за подаване на заявление за гласуване зад граница изтича в 00:00 часа на 14 май.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че към днешна дата са се регистрирали 10 партии и 8 коалиции, като те ще участват и в двата вида избори.

Матева подчерта, че от 25 април ЦИК ще започне да приема документи за регистрация на инициативни комитети за издигането на кандидати за евродепутати. От същата дата стартира и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партии и коалиции за изборите за европейски парламент, поясни тя.

По думите й 6 157 220 души могат да гласуват за членове на европейския парламент, а 6 639 439 за Народно събрание. Матева уточни, че разликата в бройката се дължи на изискването за уседналост.

Флашките на ЦИК за машините за гласуване са годни за използване

Флашките на ЦИК за машините за гласуване са годни за използване

Министерството на електронното управление е направило техническа проверка