Има децентрализация и размножаване на организираните престъпни групи. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов след заседанието на комисията, на която бяха изслушани МВР шефката Румяна Бъчварова и шефовете на полицията в Бургас и Несебър.

Цветанов коментира, че за него е важно да продължи сериозната работа по привеждане в известност на криминалния контингент.

Относно изслушването председателят на вътрешната комисия и бивш шеф на МВР коментира, че няма достатъчно информация за конкретните лица, които трябва да бъдат приведени в известност.

„Знаете, че през летните месеци от вътрешността на страната се придвижват конкретни организирани престъпни групи към морето”, коментира Цветан Цветанов. Той разясни, че там те могат да извършат престъпления, които да им донесат сериозни доходи.

Командировани МВР шефове дебнат за връзки на местни полицаи с мутри по морето
Обновена

Командировани МВР шефове дебнат за връзки на местни полицаи с мутри по морето

Контролните органи по цялото Черноморие се активизират

Цветанов изрази увереност, че МВР ще предприеме необходимите мерки за подобряване на координацията с областните дирекции от вътрешността на страната, така че да има изпреварваща информация.

За заключението си, че има децентрализация на организираните престъпни групи, Цветан Цветанов се позова на доклад на Съвета за сигурност. Той обясни, че това означава, че е налице размножаване на всички тези организирани престъпни групи. Това затруднявало реалния оперативен контрол, който трябва да бъде осъществяван.

В доклада още се констатирало намаление на битовата престъпност, по-малко регистрирани престъпления и по-голяма разкриваемост, както и увеличение с 24,5% на кражбите на МПС-та.

Групите ще бъдат повече”, коментира Цветанов, позовавайки се на въпросната децентрализация. Според него е необходимо дофинансиране на сектора. Като положителен факт бившият вътрешен министър отчете последните законодателни промени, с които се възстановява секторът за борба с организираната престъпност.

На въпрос как е бил назован Митьо Очите в доклада на МВР пред комисията - дали като бизнесмен или престъпник, Цветанов отговори като „оперативно интересен и към настоящия момент”.

Той посочи, че по време на изслушването е имал възможност да направи съпоставка с предишния директор на ОД МВР Бургас – Милен Димитров.
Припомняме, той бе отстранен от длъжност и в момента делото му срещу МВР се разглежда от апелативния съд.

„Ако бях министър на вътрешните работи, щях да избера Милен Димитров, защото той е доказал своите достойнства и ефективност в борбата с организираната престъпност”, коментира Цветанов.

По думите му именно Димитров е имал сериозни професионални резултати и на база тези му качества през 2007-ма е получил приза „Полицай на годината”. Цветанов припомни, че точно той е арестувал Митьо Очите.

Относно уволнението му, Цветанов коментира: „Знам и какво е направено в периода, в който той трябваше да бъде демонстративно уволнен. Има справки, които са с невярно съдържание и то от изключително отговорни институции в страната. Трябва да се направи цялостен анализ на всички действия”.

Цветан Цветанов припомни, че именно Димитров е бил поканен и изслушан във вътрешна комисия по разработката „Червеите”, където е заявил, че му е оказван натиск, за да осигури достъп до сървърите в Областната дирекция на МВР Бургас. Цветанов бе категоричен обаче, че каквото и да е решението на съда, ръководството на МВР трябва да го изпълни.