Идеята е да увеличим броя на полицаите в Слънчев бряг и заедно с тях да има инспектори на НАП, за да можем да осъществяваме комплексен контрол. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на правителството.

Относно въпросните КПП-та, разположени на входа и на изхода на комплекса, Бъчварова заяви, че се проверяват камионите, доставчиците на стоки. Тя обясни, че за пръв път подобна проверка се случва в Слънчев бряг, но в северните ни курорти вече имало такава практика, което се приемало достатъчно добре.

МВР да поеме КПП-тата в Слънчев бряг, иска Ангелкова

МВР да поеме КПП-тата в Слънчев бряг, иска Ангелкова

Изключително важно било да се гарантира сигурността на туристите

Припомняме, по-рано министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че е много по-добре КПП-тата да се регулират от МВР, отколкото от СОТ.

„На днешното заседание имахме активизиране на всички мерки за сигурност в комплекса”, коментира Бъчварова.

Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти, обяви НАП

Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти, обяви НАП

Паркинг вдигнал оборота си с близо 1200 % заради данъчните

Тя изтъкна, че по цялото Черноморие всички контролни органи се активизират. „Разчитаме на много по-добър ефект и заради решението да направим координационен център по аналог на Центъра за борба с контрабандата тук в София, за да могат всички институции да си координират действията”, коментира още вътрешният министър.

Тя обясни, че всички мерки, които в момента МВР изпълнява, са били предварително планирани преди инцидента с Митьо Очите.

„Това, което е по-различното е, че ги концентрираме в един по-интензивен график - командироваме и на по-високо управленско ниво служители там, за да можем да елиминираме всички рискове, които хипотетично съществуват, за връзки на местно ниво”, закани се Бъчварова.

Вътрешният министър заяви, че вече очаква докладите на командированите там полицейски шефове и началници. „Ще установим дали съществуват. В момента нямаме такива индикации”, каза още тя, визирайки връзките. Бъчварова посочи, че вече са предприети всички възможни проверки.

Правим всичко възможно, за да гарантираме спокойствието на туристите в Слънчев бряг и Несебър. Това заяви по-късно пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, която бе изслушана във вътрешната парламентарна комисия за мерките, предприети за справяне с престъпността. Изслушани бяха и директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас и шефът на РПУ-Несебър.

Оказа се, че МВР работи по 424 организирани престъпни групи на територията на страната. Вътрешният министър Румяна Бъчварова подчерта, че курортът Слънчев бряг и Несебър са един голям мегаполис с много хора, които идват за кратко. Понякога цифрата им достигала до милион. Бъчварова определи това като изключително сложна и тежка ситуация.

Относно командированите по морето служители на МВР, стана ясно, че за Бургас те са 183. „В допълнение всяка една от главните дирекции е командировала служители на по-високо ниво, които се занимават със съответните разследвания”, коментира Бъчварова. Тя бе категорична, че фактът, че присъстват полицаи от други региони, а не местни, ще даде много добър резултат. Директорът на „Криминална полиция” е командирован също там, заяви вътрешният министър.

Във връзка с мерките за справянето с битовата престъпност в страната, Румяна Бъчварова посочи, че само действията на МВР не са достатъчни. Тя уточни, че е важно активизирането на всички институции за предотвратяване на факторите, които водят до активизиране на този вид престъпност.

Според Румяна Бъчварова предизвикателствата пред системата са много, предвид рисковете, свързани с миграцията и тероризма, които поставяли на изпитание намаляващите, по думите й, сили на МВР в последните години. 

Относно изслушването във вътрешна комисия, министърът заяви, че усилията им се оценяват добре. Бъчварова уточни, че са представени всички линии, по които работи МВР във връзка със случилото се с Димитър Желязков – Митьо Очите в Слънчев бряг.