Комисията за контрол върху службите за сигурност одобри годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за 2015 година. Родното ФБР е изпратило доклада си и до Министерския съвет.

През миналата година са намалени разходите по политиката в областта на защитата на националната сигурност по бюджета на агенцията. Така реално през миналата година ДАНС е разполагала с пари за харчене в размер на малко над 99 млн. лева.

Недостиг от кадри по киберсигурност изпитва родното ФБР. Причината е, че бюджетът на агенцията не й позволява да плаща конкурентно заплащане, както частният сектор би могъл да примами тези кадри.

Към 31 декември 2015 г. реализираните приходи от агенцията са над 140 % спрямо плана за миналата година. Най-голям относителен дял имат постъпленията от глоби и имуществени санкции по Закона за мерките срещу изпирането на пари и по Закона за защита на класифицираната информация.

През 2015 г. ДАНС е изхарчила близо 97 млн. лева или 97,14 % спрямо предварително планираните разходи.

Основните харчове са за персонал - над 85 млн. лева. Над 51 млн. лева са за заплати, а за допълнително материално стимулиране за служители, които работят при по-тежки условия, са изхарчени близо 8 млн. лева.

За основен ремонт на дълготрайни материални активи агенцията е изхарчила над 3,6 млн. лева.

Агенцията докладва, че е продължила своевременното внасяне на промени в организационно-функционалната структура, които са насочени към адаптиране на работата й спрямо законовите й отговорности.

Агенцията отчита, че през миналата година е „уловила” значимите рискове за националната сигурност. Освен това са генерирани и преките и системни мерки за противодействие на рисковете в рамките на законовите правомощия на агенцията.

Агенцията отчита, че ефектът за обществото от изпълнението на политика „защита на националната сигурност” се изразява в снижаване нивото на рисковете за националната сигурност чрез мониторинг и въздействие върху обекти на законов интерес, с оглед осигуряване на нормалното функциониране на обществените и икономическите системи в държавата и ограничаване или намаляване на вреди за държавата и обществото от целенасочени действия срещу националната сигурност.