България и Обединените арабски емирства ще градят директни канали за комуникация и ще подготвят почва за инвестиции.

Това заяви на брифинг външният министър Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал-Нахаян. Поводът за визитата е откриването на посолството на арабската страна у нас. Само в рамките на последната година има над 12 посещения, обменени между министри на двете държави.

Вниманието обаче е насочено към нападенията в Залива и в района на Саудитска Арабия.

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив
Обновена

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив

Инцидентът става на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран

Обединява ни непримиримостта и решението да се борим с всички средства срещу тероризма и екстремизма, акцентира Захариева. Успехът в Северна Сирия и Ирак не означава, че сме победили ДАЕШ, каза още тя. Сътрудничеството и в сферата на сигурността е сред важните контакти между двете държави, по думите ѝ.

Във фокуса на темите е попаднало и нападението на два кораба в Оманския залив. Цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно и призоваваме за бързо разследване, което да установи извършителите, заяви Захариева.

Шейх Абдула заяви, че емирствата се намират в труден регион, но богат на ресурси като газ и петрол. Бихме искали потокът на газ и петрол да бъде постоянен, което е в полза на световната икономика, подчерта външният министър на ОАЕ. Онези, които се опитват да дестабилизират региона, са хора без висши цели, категоричен беше той. Онези, които гледат назад към миналото и гледат расистки, а не човешки и хуманно, шейхът окачестви като фашисти.

Най-голямото предизвикателство, което можем да отправим към силите на мрака, е успехът, заключи той. Относно нападението над четирите кораба пред месец - два на Саудитска Арабия, един емиратски и един норвежки, шейхът обясни, че става дума за акция по взривяване вън от корабите, под нивото на водата. Това, по думите му, са възможности, с които противозаконните групировки не разполагат. Досега обаче няма достатъчно доказателства, уличаващи някоя определена държава. Това трябва да накара международната общност да създаде сигурност за международното корабоплаване, убеден е външният министър на ОАЕ.

Най-голямата българска общност в арабска държава е именно в ОАЕ, което дава основа за задълбочено сътрудничество. Захариева и ал Нахаян са водили преговори за засилване на търговския обмен. Българският външен министър се обяви за взаимстване на опита във високите технологии, с които страната в Персийския залив е известна. Българското правителство е поело ангажимент за свобода на авиокомпания, която иска да оперира на българския пазар, като с това да насърчи полетите от и до арабската държава. В момента има директни полети, но те са само нискотарифни.

1900 туристи от емирствата е посрещнала България през последната година.

Шейх Абдула изрази съжаление, че дипломатическите отношения с България не са били развивани през последните десет години. Той не е доволен от нивото на отношенията в сферата на икономиката и инвестициите.

Трябва да работим за увеличение на цифрите заради мястото, което отреждаме на тези отношения, каза още той. Пред нас е общата задача да постигнем успех по време на участието на България на Експо 2020.

Борисов и външният министър на ОАЕ обсъдиха доброто сътрудничество между страните

Борисов и външният министър на ОАЕ обсъдиха доброто сътрудничество между страните

Премиерът определи като важна стъпка работата на посолството на ОАЕ в София