10 организации от Движение "Възход" започнаха процеса на обединение на дясното политическо пространство. Те заявиха готовност за общо явяване на изборите за Европейски парламент.
Новото дясно обединение включва на този етап 6 политически партии и подкрепата на 4 неправителствени организации, които искат да върнат свободата, демокрацията и законността в България.

Обявената цел на широкия демократичен алианс е: "достойнството на България, справедливостта и развитието да получат шанс в политическата надпревара", уточняват от движението.

ДБ: СДС избра ГЕРБ и обезсмисли партньорството ни

ДБ: СДС избра ГЕРБ и обезсмисли партньорството ни

Демократите се обявяват на опозиция и на ГЕРБ, и на парламентарната опозиция

В движението членуват десни и дясноцентристки организации, сред които са и основателите на някогашния голям Съюз на демократичните сили.

Днес демокрацията е заплашена в страната ни и това е сериозната тема, която ни събра, каза Валентина Василева - председател на Единна народна партия. И четирите фундамента на демократичната държава са в руини. Икономиката е завладяна от олигархия и монополи, съдебната система е неефективна и зависима, свободата на словото е заменена със слугинаж към интересите на собствениците, а не на обществото, изборите отдавна не са свободни и честни, каза Василева.

"Ние отказваме да повярваме, че съдбата ни е в ръцете единствено на хора, като Борисов, Нинова и Доган", каза лидерът на българската ЕНП.

Водят се разговори с "Демократични България" и ДБГ", каза Стефан Иванов - председателят на Движение демократично действие. Той изтъкна, че имат две условия за сътрудничество - пълно равноправие на политическите партньори създаването на дългосрочна политическа алтернатива на цялото статукво, а не кандидатиране за младши коалиционен партньор на сега управляващите.

"Очаква ни много работа и не смятаме, че е разумно да продължи доминацията на политическия егоизъм", подчерта Стефан Иванов.

"Пред вас не стоят политически търгаши, които смятат да рекетират преговорния процес с бракове по сметка с управляващите от ГЕРБ. Това е въпрос на принципи", подчерта Радослав Кацаров - председател на Съюз на свободните демократи.

Първите избори, на които партиите от Движение "Възход" ще се явят заедно, са тези за Европейски парламент.

"Нямаме илюзии, но имаме решимост да покажем на хората възможност за създаване на широк демократичен алианс, който иска достойнството на България, справедливостта и развитието ни да получат шанс в политическата надпревара", посочват още от Движение "Възход".

Припомняме, движение "Възход" обединява 6 политически формации и 4 неправителствени организации.
В него са Единна народна партия (ЕНП), Движение "Демократично действие" - Д3, Съюз на свободните демократи (ССД), Радикалдемократическа партия (РДП), Българска социалдемократическа партия (БСДП), Български демократичен съюз "Радикали", Български национален фронт - Чикаго, Национално консервативно движение "Десен профил", Организация на българите в Република Северна Македония - "Радко".