Един от основателите на паравоенната групировка "Пазители на клетвата" Джон Райън Шафър се призна за виновен по обвинения, във връзка с щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари, съобщи изданието The Hill.

Той е първият от обвиняемите за нападението, който сключи споразумение с федералните прокурори и призна вината си. Шафър беше арестуван през януари, след като се предаде на ФБР. Той е китарист на метъл групата Iced Earth и автор на песни.

Признал се е за виновен във възпрепятстване на служители да изпълняват задълженията си, нахлуване с опасно оръжие в помещение с ограничен достъп - носил е спрей против мечки и е бил облечен в бронирана жилетка. В частта за възпрепятстване Джон Райън Шафър е заявил, че е искал да попречи на Конгреса да утвърди решението на Избирателната колегия, с което Джо Байдън беше обявен за президент.

Споразумението с прокуратурата е важна стъпка в разследването срещу привържениците на експрезидента Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия. В рамките на този процес вече са повдигнати обвинения срещу повече от 400 души.

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Мениджърите, които действат като прокурори, показаха клипове на сенаторите (журито)

По думите на заместник-главния прокурор Джон Карлин, от 6 януари досега ФБР извършва средно по четири ареста на ден по това дело.

Ключова част от него е разследването на дейността на крайно десни групи като "Пазители на клетвата" и "Гордите момчета". Споразумението на Шафър може да бъде последвано от признания на други обвиняеми, тъй като Министерството на правосъдието смята да повдигне по-сериозни обвинения срещу организаторите на акцията.

За възпрепятстването на служители да изпълняват задълженията си може да бъде наложена присъда до 20 г. лишаване от свобода, но в случая с Шафър присъдата ще бъде намалена значително заради това, че е сътрудничил на прокуратурата.

Той е засечен от наблюдателна камера на 6 януари. На кадрите се вижда, че той носи шапка с надпис "Доживотен член на "Пазители на клетвата". Заснет е как при щурма пръска полицейски служители със спрея против мечки.

Припомняме, в резултат на нападението срещу Капитолия загинаха петима души.

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата
Обновена

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата

Докато двете камари решават официално кой е следващият президент на САЩ