Оставането в управленска позиция на настоящето правителство и на Бойко Борисов стопява както политическия капитал на ГЕРБ, така и неговия личен политически капитал. Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Ако Бойко Борисов направи крачка назад и се опита да преподреди редиците си - на партията си, на съмишлениците си, с оглед на предстоящите избори, едно експертно или програмно, коалиционно правителство би било победа в този смисъл", поясни Минчев.

Според него обаче това също носи своите рискове, тъй като не се знае колко време би могло да издържи едно подобно експертно правителство начело на страната и то може да бъде само кратка прелюдия към служебно правителство.

Във връзка с предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за експертен кабинет, Огнян Минчев посочи, че позицията на Каракачанов е опит да съхрани собствената си политическа позиция и политическо наследство, ако Борисов "изгърми" по време на сегашното противопоставяне.

Борисов: Експертен кабинет ме устройва най-много, но правителството остава в този формат
Обновена

Борисов: Експертен кабинет ме устройва най-много, но правителството остава в този формат

Радев бил силно политически украсен

"Ако в един момент самият премиер или настоящата политическа конфигурация се наложи да направят крачка назад, вследствие на протеста или на други, съпътстващи протеста явления, протичащи зад сцената, то тогава на обществото и държавата остава един основен политически избор - или служебен кабинет начело с Радев, или програмно коалиционно правителство, което да доведе страната до предсрочните избори", отбеляза политологът.

В зависимост от развитието на ситуацията може да се оцени всеки от вариантите, допълни Минчев. Според него в началото на протестите служебен кабинет е имал повече шансове, а сега с отслабване на силата на протестите се налага като по-вероятен вторият вариант - на коалиционно-експертно правителство.

Относно предлагания от т.нар. "Отровно трио" план за България в пет точки Огнян Минчев отбеляза, че "тези пет точки не могат да бъдат план" и че "тези пет точки, написани на коляно, може да ги напише всеки средно интелигентен човек, който познава проблемите на България."

На практика това е една от основните критики към протеста - лидерите му отказват да очертаят хоризонт, който този протест преследва, подчерта доц. Огнян Минчев.

Протестът бил успешен, но недостатъчен, за да събори Борисов

Протестът бил успешен, но недостатъчен, за да събори Борисов

Според Андрей Райчев ГЕРБ няма да даде властта на Радев

Един протест има смисъл тогава, когато се превръща в обществено движение, трансформиращо гражданската енергия за съществена политическа промяна. За съжаление този протест няма подобна енергия, смята Минчев. По думите му отвъд оставките на премиера и главния прокурор, нямаме абсолютно никаква ориентация в каква посока лидерите на този протест ще поведат обществото.

Гневът, свързан със статуквото, много лесно се трансформира в омраза, а при настоящия протест тя е прекалено много концентрирана, особено в редовете на тези, които се смятат за негови лидери, изтъкна още политологът.

Каракачанов готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет

Каракачанов готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет

Щял да се оттегли като вицепремиер при такъв вариант

Запитан колко от ГЕРБ ще "отхапе" Цветан Цветанов с учредяването на своята партия, Минчев отбеляза, че едва след охлаждането на отношенията между Борисов и Цветанов премиерът е взел мерки да изгради "по-стабилна своя подкрепа в някои от ключовите крепости на Цветанов в регионалните организации на ГЕРБ".

"Очевидно е, че за Цветанов няма да бъде проблем да отцепи и присъедини определени структури, които сам е изграждал. Въпросът е каква част от избирателите, които стоят зад тези структури, ще преминат от ГЕРБ към партията на Цветанов", отбеляза Огнян Минчев.

Цветанов очаква членове на ГЕРБ в партията си, хората искат оставка на Борисов

Цветанов очаква членове на ГЕРБ в партията си, хората искат оставка на Борисов

Според Джема Грозданова предсрочни избори са нужни