Със заповед на премиера Стефан Янев от длъжността заместник-министър на финансите е освободена Виолета Лорер. Това съобщават от Министерски съвет.

Виолета Лорер беше част от екипа на Асен Василев в предходното служебно правителство. След формирането на новия политически проект, в който като едно от водещите лица е съпругът е Даниел Лорер, се повдигнаха въпроси около неговата съпруга. Днес тя е освободена от поста, който заемаше.

Кирил Петков: Един министър пролет не прави, политиката е отбор

Кирил Петков: Един министър пролет не прави, политиката е отбор

Фонда на фондовете е към МФ и за това не е проверен като ББР

Нови заместник-министри на финансите са назначени днес със заповед на министър-председателя Стефан Янев. Това са Людмила Петкова и Ивайло Христов.

Петкова заема длъжността за втори път, тъй като в периода 2013-2014 г. е заместник-министър на финансите с ресор Национална агенция за приходите, Агенция "Митници" и Дирекция "Данъчна политика". От 2000 г. до 2010 г. изпълнява ръководни длъжности в данъчната администрация. От април 2010 г. е директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите, каквато е и до настоящия момент. От 2010 г. Людмила Петкова е съпредседател на Работна група 27 "Счетоводна политика и одит" към Съвета по европейски въпроси към МС. От 2019 г. е председател на Групата "Кодекс за поведение" (Данъчно облагане на предприятията) към Съвета на ЕС. Притежава магистърска степен в специалност "Икономика и управление на търговията" от УНСС. Специализира в областта на европейската административна практика.

Професионалният път на Ивайло Христов започва като бизнес репортер във вестник "24 часа", след което продължава като експерт в Министерството на регионалното развитие и главен вътрешен одитор в Министерството на финансите, където работи до 2009 г. От 2010 г. заема длъжността "Одит мениджър" в "Делойт Одит". В периода от 2017 до 2019 г. работи като главен вътрешен одитор във "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД. От 2019 до 2020 г. е част от екипа на Комисията за финансов надзор, където е финансов анализатор, след което е финансов контрольор в "Евроинс Иншурънс груп" АД.

Христов е магистър по "Маркетинг" от Университета по национално и световно стопанство, където преди това завършва бакалавърската програма по "Макроикономика". Притежава магистърска степен по "Публична администрация и управление на европейски проекти" от Варненския свободен университет.