Освобождават Стамен Янев като шеф на Българската агенция за инвестиции, пише "24 часа", позовавайки се на негово потвърждение. Янев ще остане в агенцията като съветник.

Към момента няма яснота кой ще наследи поста. Спряганият Богомил Богомилов няма да е новият директор на агенцията. 

Агенцията по инвестициите отива на подчинение на Даниел Лорер

Агенцията по инвестициите отива на подчинение на Даниел Лорер

Това решиха депутатите на второ четене

Причината за рокадата е, че агенцията, която премина към Министерството на иновациите и растежа, ще бъде ключова структура в привличането на иновации и инвестиции и от нея се очакват повече резултати.

Нямало връзка между освобождаването на Янев от поста и скандала със златните паспорти.

Преди време прокуратурата започна проверка по сигнал на ДПС и Янев беше извикан на разпит. Тогава той обясни, че БАИ е първата институция, която само приема заявленията за златни паспорти, но документите за тях след това се проверяват от много други органи и агенцията не може да отговаря за тяхната коректност.

Малко по-късно БНР съобщи, че на мястото на Стамен Янев е назначен Богдан Богданов за нов изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Досегашният шеф на агенцията Стамен Янев, става съветник в Политическия кабинет на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, с ресор инвестиции.

Богданов е магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие, работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.