От БСП - София искат да се се свали украинското знаме от сградата на Столична община, съобщиха от столичната организация на левицата.

Според социалистите Столична община създава опасен прецедент за правовия ред в държавата с решението да издигне знамето на Украйна на фасадата на Столична община. Общината демонстративно пренебрегва принципа на върховенството на закона, който е в основата на правовата държава. Това се казва в искане на съветниците от "БСП - България" до председателя на Столичния общински съвет.

БСП - София обжалва решението за издигане на украинското знаме пред Столична община

БСП - София обжалва решението за издигане на украинското знаме пред Столична община

Оспорват също пространства в София да се казват "Героите на Украйна" и "Борис Немцов"

Социалистите настояват незабавно да се прекрати незаконосъобразното изпълнение на Решение 258/21.04.2022г. на СОС, като се свали украинското знаме от сградата на СО до влизане в сила на цитираното решение.

"В случай, че не прекратите това незаконосъобразно действие, ще сезираме съответните компетентни органи за извършване на надзор за законност в държавата", пишат социалистите в Столична община.

Украинското знаме редом до българското на фасадата на столична община
Обновена

Украинското знаме редом до българското на фасадата на столична община

Решението бе прието с 36 гласа "за" и 14 "против"

Те припомнят, че на заседанието от 21 април 2022 г. с решение №258, беше потвърдено върнатото за ново обсъждане от Областния управител на област София решение № 212 от 07 април 2022г. за издигане на знамето на Република Украйна на административната сграда на Столична община на ул. "Московска" № 33, прието на заседание, проведено на 7 април 2022. Потвърденото решение беше обявено на 21 април 2022г. Два дни след това знамето вече се вееше на сградата на Столична община, пишат социалистите.

"Ноторно известно е, че могат да се изпълняват само стабилните административни актове, освен ако органът, издал акта, не е предвидил предварителното му изпълнение. Решение 258/21.04.2022г. не подлежи по закон на предварително изпълнение и следва да влезе в сила след изтичане на законово установения срок за обжалване", аргументират се общинските съветници от левицата.

Според тях общинските съветници погазват законите на страната под диктата на едно или друго безпринципно мнозинство, конюнктурно сформирано на "Московска" 33.

Областният управител на София върна преименуването на улици около Руското посолство

Областният управител на София върна преименуването на улици около Руското посолство

Не е одобрено и решението на СОС украинският флаг да се вее на фасадата му

Иронично пишат, че едва ли колегите им от СОС се нуждаят от този кратък образователен курс по основи на административното право, което всъщност дефинира проблема като институционална демонстрация на сила над правата на гражданите и институциите в страната.

"Ние, съветниците от "БСП за България", предупреждавахме по време на двата дебата по приемане на решението, че подобни действия на орган на местно самоуправление са не само неприемливи, те са опасни за социалния мир и с непредвидими обществени последици", изтъкват социалистите в СОС.