От 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ДДС-ставка, предлагат от ГЕРБ. Поредните законови промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група народни представители от управляващата партия, предаде БНР.

Преференциалната ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 година, става ясно от промените.

БСП иска в Бюджет 2021 9% ДДС за лекарствата

БСП иска в Бюджет 2021 9% ДДС за лекарствата

Социалистите предлагат и да се премахне търговският статут на болниците

Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички. Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се смятат за трети страни по отношение на Европейския съюз. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като от страна-членка на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев върху този закон заради промените в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса.

Президентът наложи вето върху част от Закона за ДДС

Президентът наложи вето върху част от Закона за ДДС

Държавният глава върна за ново обсъждане в НС поправката за бързите кредити