"Молили ли сме се за коалиция с БСП? Ще ви припомня, че още преди парламентарните избори обявихме, че няма да правим коалиция с БСП и ДПС, за разлика от тях, които се гънеха и не знаеха, с които искат да управляват.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на извънреден брифинг в парламента относно изявленията на Корнелия Нинова на пресконференция по-рано днес.

Той уточни, че ако са искали коалиция с БСП, нямало да им предлагат само едно място за министър в правителството и председателското място в Народното събрание, защото считат, че ако са в коалиция с БСП, биха могли да имат повече министри.

Биков беше категоричен, че държавата функционира и без министър от БСП и без Нинова като председател на парламента.

"Отдаваме тези емоции на някаква тежка фиксация от страна на г- жа Нинова към г-н Борисов и от невъзможността й да живее без него", категоричен беше Биков.

По повод предложението за промени в Конституцията, свързани с давността при приватизацията, Биков уточни, че още очакват от БСП предложения, но вместо това разбрали, че Корнелия Нинова иска анализи. По думите му Народното събрание не е аналитичен център, а законодателен орган и ако БСП имат предложения за законодателни промени, те ще ги подкрепят.

Биков поиска обосновани юридически предложения от БСП, защото анализи за прехода няма как да се внасят.

По повод на санкциите спрямо Русия Биков призова БСП да се самоопределят, защото един ден обявяват, че ще има кампания за отпадане на санкциите, а на другия - че няма да има. Биков подчерта, че ГЕРБ отдавна са се самоопределили към НАТО и Европа.

По повод промяната на субсидиите за извънпарламентарните партии на 1 лв на глас, Биков заяви, че са готови да преосмислят подкрепата си.

Във връзка с разпространеното вчера отворено писмо на Нинова, с което тя иска Борисов да се извини за думите си за Левски и оградата, Биков заяви, че тези думи са казани във връзка с лъжите на БСП по отношение на границата, казани са за границата и въобще не се е говорило за Левски и приноса му към България. Според него едва ли има партия, която би оспорила приноса на Левски. Той уточни, че не вижда какво толкова е казано, че чак отворени писма да се пишат.