Корнелия Нинова ще върне папката, която Цветанов й даде с предложените от ГЕРБ промени в Конституцията, без подпис, т.е. без подкрепа за промените. Това стана ясно на редовния брифинг на БСП на "Позитано 20".

Лично Корнелия Нинова уточни, няма да подпише папката на ГЕРБ: "Папката на ГЕРБ ще бъде върната", отсече лидерът.

БСП обаче ще инициират среща на председателите на парламентарните групи, за да се търси съгласие за оценка на прехода. Целта е да се излезе с общо предложение за промяна в Конституцията.
Нинова припомни, че БСП е единствената партия, която е дала оценка на прехода и то на най-висшият си форум - Конгресът, на 8 май 2016 г.

От ГЕРБ установиха тежка фиксация на Нинова върху Борисов

От ГЕРБ установиха тежка фиксация на Нинова върху Борисов

Тома Биков поиска обосновани юридически предложения от БСП

Относно промените в Конституцията Нинова коментира и че ГЕРБ са отказали да подпишат промените на ДПС, а ДПС на ГЕРБ. Освен това "Обединени патриоти и "Воля" ги няма по темата", добави тя.

"Инициирам лидерска среща между председателите на парламентарни групи веднага след бюджета. Целта е да потърсим съгласие за оценката на прехода, за ревизия на прехода", добави тя и уточни, че трябва да се намерят най-верните решения, а не това да се превръща в пиарска кампания.

80% от българите искат разследване на приватизацията

80% от българите искат разследване на приватизацията

Корупцията е основен проблем за българите

Тя беше категорична, че обемът на ревизията трябва да бъде разширен с масовата приватизация, концесиите, ролята на групировките по време на прехода.

За темата за вота на недоверие, лидерът на БСП заяви, че след приемане на бюджета, ще поканят ДПС на втора среща за разговори по вота. На срещата ще се уточняват две неща - кога ще се внася и за корупция в кои сфери ще се внася вота.

"Очевидно ГЕРБ са поумнели малко от времето когато се молеха аз да съм председател на Народното събрание и Деница Златева да е министър. Но не са достатъчно поумнели. Ще ги чакаме да израснат още малко", заяви Нинова и уточни, че мотивите на ГЕРБ да не искат голяма коалиция с тях е, че те са лоши.
Според нея мотивите да не се правят големи коалиции са по-сериозни и държавнически. Тя подчерта, че ще ги чака да узреят до този момент, защото в една държава трябва да има управляващи и опозиция и когато те се слеят опозиция става народа.

По повод извадените павета от бул. "Дондуков" и коментара на премиера от тази сутрин, Нинова заяви, че Борисов е направил тежко внушения за БКП и поиска да каже какво има предвид.

Борисов видя саботаж в изровените павета на "Дондуков"

Борисов видя саботаж в изровените павета на "Дондуков"

Каква деградивна мисъл трябва да имаш, се пита премиерът

"Когато говорят за БКП, г-н Борисов и най-близките хора около него и той конкретно да си извади партийната книжка от БКП и да си я сложи от ляво. Да си извади молбата за напускане на МВР, за да остане в БКП, и да си я сложи от дясно и да каже кое тежи повече", заяви Нинова

"Трябва да се намали субсидията на всички партии, а не само на тези отвън" - така Нинова коментира предложението извънпарламентарните партии да получават субсидия 1 лв и заяви, че ще гласуват против.

БСП са направили 149 предложения по законопроекта за Бюджет 2018, 46 за проектобюджета на ДОО и 17 по проектобюджета на НЗОК. От БСП предлагат да се дават повече пари в проверени модели и се надяват да има състезание на идеи, стана ясно още от думите на Нинова.

За кампанията за отпадане на санкциите срещу Русия, Нинова заяви, че санкциите срещу Русия вредят на България и позицията на БСП не се променя. Тя призова ГЕРБ да кажат какво мислят, защото позицията им се променяла.