От пещерското село Радилово, където участва в тържество, посветено на 145-тата годишнина от Априлското въстание, Радев потвърди, че изборите ще се проведат на 11 юли, предаде БНР.

"Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на България - това е негов дълг и право по Конституция. Датата е 11 юли за изборите! Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото, по Конституция, трябва да се спазят тези "не повече от два месеца".

Емил Кошлуков не иска 2 в 1: избори и финал на ЕВРО 2020

Емил Кошлуков не иска 2 в 1: избори и финал на ЕВРО 2020

Футболните запалянковци щели да предпочетат мачовете

Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че изборите отиват на 4 юли, а Централната избирателна комисия не може да подготви изборите за 4 юли, защото няма да има време - тези 60 дни цикъл", аргументира се държавният глава.

Че парламентът ще бъде разпуснат, съобщи президентът Румен Радев, след като от БСП му върнаха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

По-рано днес държавният глава започна консултации с парламентарно представените партии за състава на новата Централна избирателна комисия. Единствената кандидатура за председател на ЦИК - Красимир Ципов от ГЕРБ, бе отхвърлена от повечето партии. Комисията ще започне работа на 11 май.

В Радилово президентът поднесе цветя пред Паметника на трите поколения и отправи приветствие към жителите и гостите на населеното място.

"На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство", заяви президентът и подчерта, че на 6 май отново ще отдадем почит към българските воини, които с живота си са извоювали свободата на България.

Предсрочните избори - на 11 юли

Предсрочните избори - на 11 юли

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то НС и Радев ще направи служебно правителство

"Убеден съм, че осъзнавате огромната отговорност да предавате спомена за героичния пример на вашите предци през Априлското въстание през поколенията, обърна се президентът към жителите на Радилово.

"Подвигът, извършен от вашите предци, тяхната смелост, храброст, непокорство, техният избор - по-добре достойна смърт, отколкото живот в робство - те нямат измерение. Тяхната саможертва се нарича днешна свободна България", подчерта в своето слово президентът.