Градските активисти от "Спаси София" искат цялостна проверка на павилионите в столицата.

"Потенциалът за нова трагедия е налице. Отговорно твърдя, че незаконните будки в София са стотици и затова настоявам да започне цялостна и незабавна проверка на всички тях. Хаосът е превзел най-централните градски пространства, парковете и кварталите и нито един район не е пощаден от това вредно явление", твърди Борис Бонев.

Те предупреждават за още опасни и незаконни будки в центъра на София. Някои от павилионите са на една от най-оживените и централни места в града - при метростанция Стадион "Васил Левски", пишат от "Спаси София".

Според тях нарушенията са същите като на бул. "Иван Гешов", където младо момче беше убито от незаконен кабел.

От сдружението твърдят, че преместваемите обекти нарушават схемата за поставяне, качена в регистъра на главния архитект, защото са с около 40 метра встрани от мястото, указано в схемата.

"Отново имаме институции, които умишлено си затварят очите. Какво друго оправдание, освен корупция и опънат чадър, можем да намерим за многогодишното повсеместно бездействие на контролните органи", пита Андрей Зографски.

Още по-притеснителен е фактът, че се забелязва и свързване на ток от разбити кутии. Оголени кабели се влачат по земята, увиснали са върху улични стълбове и са опънати върху клоните на дърветата, което е в разрез с наредбите, описват ситуацията от гражданското сдружение.

Според тях решението е в предприемането на три стъпки, които радикално да затегнат контрола и да разчистят хаоса по столичните улици.

"Основното е в максимално къси срокове да бъдат направени пълни проверки - на място и с изискването на пълната документация. На нарушителите трябва незабавно да бъдат съставяни максималните глоби, които достигат и до 50 000 лв. и могат да се налагат при всяко констатиране, т.е. всеки ден", смята Бонев. Според него, ако има подобни глоби, собствениците на тези обекти сами ще си махнат будките.

Втората стъпка според Борис Бонев е за незабавната смяна на ръководството на Столичния инспекторат. Според него там системно се слага чадър над нарушителите с писането на молби-предписания на нарушителите вместо да ги глобяват.

"Като трета стъпка, най-накрая трябва да бъде приета новата наредба за технически стандарти, която е готова от една година, но заради липса на воля от страна на управляващите, те не я допускат за разглеждане в общинския съвет. След трагедията вече няма дилема дали ни трябва по-строг контрол и по-ясни стандарти за всички обекти по улиците на нашия град", пише Борис Бонев.

По думите му трагедията е стимул и последно предупреждение, че тези безобразия трябва да бъдат прекратени. "Отново повтаряме, че отговорни са кметът Фандъкова, главният архитект и районните кметове", пишат от Спаси София.

Припомняме, на 14 февруари 16-годишно момче почина след токов удар от шахта, пресичайки на пешеходна пътека при болницата "Св. Иван Рилски" в София.

На следващия ден институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, че не е ясно кой контролира кабела, преминаващ към павилион в двора на болницата.

Прокуратурата също започна да търси информация по случая.

Здравният министър Костадин Ангелов също започна проверка по случая.

От болница "Св. Иван Рилски" нямат информация за инфраструктурата.

Общинските съветници поискаха регистър на преместваемите обекти. Установени са нарушения в пет павилиона в района на инцидента.

Първата оставка след трагедията е на главния архитект на район "Триадица".