"Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже".

Това коментира говорителят на Светия Синод отец Николай Георгиев в ефира на БНТ по повод критиките, които изказа патриарх Кирил към честванията на годишнината от Освобождението на България.

Припомняме, при тръгването си от България руският патриарх Кирил минути преди да отлети за Москва каза, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

Патриарх Кирил посети България по повод 140-тата годишнина от Освобождението на България. Руският патриарх направи изявлението си на летище "София".

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички народи в Руско-турската война...

Говорителят на Светия синод отец Николай Георгиев заяви пред БНТ, че това обръщение на патриарх Кирил вероятно е за определени хора.

"Мога да кажа останалото, което видях от него - вълнението и радостта му от това, което преживя на Шипка. Не съм адвокат на патриарх Кирил и не мога да говоря от негово име. Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже", заяви говорителят на Светия Синод.

МВР охранява в социалните мрежи руския патриарх
Обновена

МВР охранява в социалните мрежи руския патриарх

Предупредени са за постове

Отец Георгиев каза, че най-важното при една такава среща между патриарси е да се отслужи съвместно самата Литургия. Подготовката на подобна визита е много трудно дело и е най-големият знак, който може да се даде.

"Между двете църкви никога не е имало конфликт. Между двете държави е имало, дори сме били от двете страни на барикадата, но между двете църкви винаги е имало мир и разбирателството, защото помежду ни е Христос и това е много хубав поздрав, който си разменят патриарсите по време на самата литургия", заяви отец Николай.

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Той се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет

По думите на отец Георгиев Българската църква няма никакво действие по отношение на македонската църква. Според него писмото, което е написала, е пожелателно-очаквано, но още не са започнати никакви дейности.

Светият синод подаде ръка на Македонската църква

Светият синод подаде ръка на Македонската църква

Със съзнание за своя свещен дълг