Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки съвместно с общинския съветник и председател на "Патриоти за София" Карлос Контрера внесоха писмо до Министерския съвет. Те настояват да бъдат зарити центровете за настаняване на мигранти на територията на София, съобщиха от ВМРО.

Писмото им е за Регистрационно-приемателния център в София към Държавна агенция за бежанците, находящ се в столичен район "Овча купел", бул. "Монтевидео" 21А и съответните му поделения в кв. "Военна рампа" и кв. "Враждебна".

Каракачанов за мигрантите: Да не допускаме подобни хора да се връщат в България

Каракачанов за мигрантите: Да не допускаме подобни хора да се връщат в България

Такъв бил българският интерес

Подобно решение е от компетенциите на Министерския съвет, който действа според Закона за убежището и бежанците. Според Джамбазки и Контрера със закриването на центровете ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

"В резултат от тежкия натиск върху границата и нахлуването на значителен брой нелегални имигранти столицата беше наводнена с хиляди пришълци. Една от причините беше грубата политическа грешка тези центрове да се разкрият в гр. София и то от отворен тип", пише в писмото на двамата патриоти.

Според тях тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани, защото регистрираните "на конвейер" млади мъже - мигранти са подложили на терор цели квартали.

Джамбазки и Контрера припомнят опита за грабеж и убийство, извършени от регистриран и свободно придвижващ се мигрант в магазин на ул. "Пиротска" - на метри от сградата на Министерския съвет.

Задържаха сириец за нападение в магазин

Задържаха сириец за нападение в магазин

Приближил касата и ударил служителка

"Кварталите "Овча купел", "Враждебна", "Военна рампа", "Толстой" и районът около "Лъвов мост" се превърнаха в опасни за преминаване места. Развихри се незаконна дейност с уреждане на документи в Дирекция "Миграция" на бул. "Княгиня Мария Луиза", пишат до Министерския съвет двамата патриоти. Според тях свободното придвижване на мигранти е влошило качеството на живот на значителен брой български граждани.

Патриотите от ВМРО настояват и правителството да заеме позиция с искане да бъдат преразгледани Дъблинските регламенти.

"Столичани не желаят да се повтарят картините от 2013 г. насам, когато цели квартали бяха окупирани от мигранти. Специално за района на кв. "Овча купел" и сега тлее напрежение. Там все още пребивават мигранти, които са на свободен режим и тормозят живущите в района", пишат двамата патриоти.

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Тези хора бяха тръгнали да убиват, разказва полицай, потушавал бунта

Джамбазки и Контрера са категорични, че въпросните три регистрационно-приемателни центъра нямат място на територията на Столична община, както и че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.