Докато е бил министър-председател, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков скоростно е подписал меморандума за разбирателство с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании. Това е основното заключение от проверката на специално създадената парламентарна комисия за меморандума с Gemcorp. Припомняме, че това е втората такава комисия, след като и в предишното, 47-мо Народно събрание депутатите се занимаха с проблема.

В края на ноември по настояване на ГЕРБ отново бе създадена Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума.

Въпросният меморандум засяга всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до ядрени проекти. В документа беше заложена мащабната идея за изграждане на мегапарк от батерии за съхранение на електроенергия, които да се изградят от Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation.

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно ще се компенсират, убеден е Бойко Борисов

В доклада на временната комисия се твърди, че меморандумът е бил подписан без получено становище от водещите ведомства - нито от Министерство на енергетиката, нито от Министерски съвет.

Според доклада на комисията меморандумът с Gemcorp е подписан в нарушение на Конституцията, множество международни документи и правилници на съответните ведомства. В доклада пише, че документът за инвестиционно намерение не е бил съгласуван с нито едно ведомство, но за сметка на това двете компании са имали възможност да получат достъп до огромен обем поверителна информация за цялата система на българската енергетика.

В доклада се твърди още, че Gemcorp и IP3 са поискали да получат секретна информация за всички ключови енергийни предприятия в страната - "Булгаргаз", "Топлофикация София" и т.н. Собствеността на двете компании не е била проверена от Кирил Петков предварително, въпреки че той твърдеше обратното, а след сключването на меморандума шефът на ДАНС Пламен Тончев е съобщил, че от агенцията са открили тревожни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании - Gemcorp Holdings Limited.

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Единственият, който се яви за изслушване, беше бившият енергиен министър Александър Николов

Впоследствие стана ясно, че свързаният с руския президент Владимир Путин милиардер руският олигарх Алберт Авдолян е учредител на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев - бивш кадър на руската държавна банка ВТБ. На 8 април по време на блиц контрол в Народното събрание Кирил Петков казва:

"Когато подписахме това писмо за намерение (визирайки меморандума), ние проверихме дали в този момент има руски инвеститори. В този момент нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка. Да видим пет години назад какви инвеститори са имали, за да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред."

От писмо на председателя на ДАНС до временната парламентарна комисия става ясно, че справката, изготвена от ДАНС до тогавашния началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, не е поради разпоредена проверка на компаниите, с които е подписан меморандумът. "На ДАНС не са възлагани проверки от тогавашния министър-председател Кирил Петков или други представители на изпълнителната власт в периода преди или след издаването на горепосочения доклад", пише в писмото на ДАНС.

ГЕРБ дава на ДАНС и ЕК сделката с Gemcorp

ГЕРБ дава на ДАНС и ЕК сделката с Gemcorp

Това стана ясно на брифинг в централата на партията

Депутатите се скараха за доклада на временната комисия Gemcorp. Логично по-голяма част от дебата премина в реплики от страна на депутатите на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев определи случващото се в пленарна зала като поредния панаир. Той напомни, че за да се изчистят всички съмнения по темата от ПП подкрепили създаването на подобна временна комисия в настоящия и предишния парламент. Само папата не повикахме на заседанието на временната комисия, заяде се той.

Сабрутев "поздрави" председателя на временната комисия Gemcorp Десислава Трифонова от ГЕРБ за едночасовото монотонно четене на доклада и добави, че комисията не е успяла да установи нито един лев щета и вреда за държавата. Меморандумът не е обвързващ за страната ни и става въпрос за писмо за инвестиционно намерение. Няма санкции и неустойки за прекратяването му, няма руски инвеститори в дружеството, категоричен бе Сабрутев.

Gemcorp нямат претенции към българската държава. Президентът Румен Радев също не е имал притеснение за националната сигурност на държавата и не е изискал проверка от ДАНС, смята Венко Сабрутев.

На Петков не му се влиза в цирка на ГЕРБ

На Петков не му се влиза в цирка на ГЕРБ

Евролидери му споделили, че нямат доверие в съдебната ни система

"Истинските изводи от заседанието на временната комисия са, че меморандумът е необвързващ документ, прекратен е вече без санкции за България и няма установени финансови или други вреди за държавата", настоя Сабрутев. Поуката е, че когато си първа политическа сила и не можеш да съставиш правителство, в изолация си, пред нови предсрочни парламентарни избори, се налага да се повдигат теми, които са белег на политическа импотентност. Лъжата в доклада започва още от заглавието, изтъкна депутатът.

Според него, ако има вреда за България, то те са от действията на ГЕРБ. "ГЕРБ ни вкараха в приказката Снежанка и седемте Борисовки", отсече Сабрутев.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Десислава Трифонова добави, че планът, който стои зад меморандума е затварянето на въглищните централи. "Господин Петков, вие правите доста шарлатанско действие. Когато лъжат от мен напира желанието да кажа истината. Та, вие вместо да подпишете с компанията, която е базирана в Лондон, в последния момент подписвате с офшорката. Излъгахте, че сте възложили проверки и че няма руски капитали", отсече Трифонова.

Радостин Василев от ПП отговори на ГЕРБ, че от меморандума с Gemcorp няма правни последици. Народното събрание е всичко друго, но не и цирк. Един месец се излагате, като освен един час и 10 минути четене ПП не видели нищо друго.

Искрен Митев от ПП добави, че му станало смешно и тъжно от четенето на доклада на временната комисия. Всеки човек може да поправи грешките си, смята Митев, според когото депутатите трябва да проявят разбиране към колегите си, които да поправят грешките си. Искрен Митев направи своеобразен флашмоб, като остави кошче до трибуната на пленарната зала, където след това може да се изхвърли докладът.

Председателстващият заседанието на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Росен Желязков призова дебатът от временната комисия за Gemcorp да не се превръща в "искрено и лично".

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Нито Gemcorp, нито IP3 имат претенции към държавата, включително и финансови

Маноил Манев от ГЕРБ поиска председателстващият заседанието на парламента да не допуска тази ирония, подигравки, цирк и кошчета в НС. Нито иронията, нито и шегичките щели да помогнат, тъй като от доклада ставало кристално ясно, че е изтъргувана Мини Марица-Изток и работниците, но ГЕРБ успели да спрат сделката.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова призова ПП да върне мандата, защото няма да може да състави правителство. Никой вече не ви вярва и това трябва да ви стане ясно. Сбогом, аматьори, каза тя.

Асен Василев заяви, че парите, които крадели ГЕРБ, са в заплатите, детските градини, училищата и в пенсиите на възрастните хора. Повече няма какво да кажете, освен да лъжете за нещо друго. След 6 месеца историята ще покаже, че вие пак сте от грешната страна, обърна се Василев към депутатите на ГЕРБ. Изказването му предизвика бурни аплодисменти от парламентарната група на ПП.