Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от правителствената пресслужба.

"За нас - националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", изтъкна Борисов пред Столтенберг.

Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.

За Борисов единството на Европа и Северна Америка е по-важно от всякога на фона на днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност. "За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана", акцентира Бойко Борисов.

В хода на разговора си със Столтенберг премиерът отбеляза, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. 

Столтенберг вярва, че може да има споразумение с Русия за контрол на оръжията

Столтенберг вярва, че може да има споразумение с Русия за контрол на оръжията

"Tъй като алтернативата е много опасна", но не иска мораториум за ракети в Европа

"С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП", очерта премиерът Борисов. Той посочи пред Столтенберг, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили", заяви Борисов по време на разговора.

По думите му се очаква в следващите години страната ни да реализира ключовите проекти по модернизацията (придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини). 

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Румъния, България и Турция са част от НАТО, а регионът има стратегическо значение

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях", допълни Борисов.

Той акцентира върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

Борисов и Столтенберг обсъдиха още укрепването на сътрудничеството между НАТО и ЕС, тъй като именно Алиансът е фундаментът на колективната отбрана в Европа. "Само заедно, обединени в НАТО, можем да се справим с предизвикателствата и заплахите пред сигурността на нашите общества", изтъкна премиерът Борисов. 

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение
Обновена

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение

"САЩ е най-голямата военна сила в света, ЕС не може да защити Европа"

И двамата са категорични, че заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи - свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни.

Столтенберг посети България през пролетта на 2019 г. по покана на премиера Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп. 

Столтенберг потвърди - влезеш ли в НАТО, оставаш, Турция е "важен съюзник"

Столтенберг потвърди - влезеш ли в НАТО, оставаш, Турция е "важен съюзник"

"Сега е много важно да не рискуваме големия напредък"