Правосъдното министерство е отказало българско гражданство на наследник на български революционер в Македония.
Това стана ясно от въпроса на депутата от ДПС Четин Казак към министъра на правосъдието на извънредното заседание на правната комисия.

От началото на годината имало ръст на молбите за придобиване на българско гражданство.

Екатерина Захариева също призна, че след 2007 г. има значително завишаване на молбите за българско гражданство. Само 19 души обаче в дирекцията на правосъдното министерство се занимават с тази тема.

От началото на годината над 16 000 са новите молби за придобиване на българско гражданство, поясни министърът. В същото време процедурата е такава, че се провежда интервю с всеки един кандидат.

Захариева коментира още, че се полагали максимални усилия, за да се подпомогне дирекцията. Укрепва се капацитетът и вече нямало струпване на гишетата.

Ведомството ѝ получавало и критики, че много бавно работи по предоставяне на българско гражданство за македонци. Тя и премиерът били сигнализирани за този проблем. Министърът на правосъдието се е срещнала със съответните организации.

Имало фрапантни случаи на издаден отказ. Отказали сме българско гражданство на наследник на български революционер. Искани са му допълнителни документи.