Изложбата "Великолепието на България", съдържаща 40 антични предмета от частната колекция на президента на Нове Холдинг Васил Божков, беше открита в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Евродепутатът от НДСВ Антония Първанова заяви на церемонията, че е горда да открие проявата, показваща колко дълга е културната история на България.

Това са нашите корени. Това е нашата визитна картичка, подчерта Първанова, цитирана от БНР.

Лидерът на либералите в Европарламента Греъм Уотсън, който е патрон на експозицията заедно с министъра на културата Стефан Данаилов, подчерта колко е важно Европа да опознае по-добре България.

Много хора знаят кои са Орфей и Спартак, но малцина са наясно, че те произхождат от днешната територия на България, подчерта Уотсън.

Собственикът на експонатите Васил Божков, който също беше в Европарламента, отказа да застане на трибуната сред организаторите и остана в публиката.

Българските евродепутати от десницата не уважиха събитието заради резерви към произхода на колекцията, която е обект на прокурорска проверка.

Филип Димитров заяви, че в подобни акции заедно с Васил Божков, управляващите му дават повече шансове да реши бъдещите си съдебни проблеми.