Отминаха времената, в които можем да се въртим и хем да сме със САЩ, хем да не нарушаваме интересите на Русия в региона. Това заяви пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по сигурност, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По негови думи пътят на страната ни е ясен - ние сме член НАТО и трябва да сме твърдо на позицията като партньори на Европейския съюз и Алианса.

"В момента имаме една слаба Америка, турбуленциите в Щатите водят до нестабилност в целия свят. За страни като нашата това е рисково, защото слабата Америка води до преразпределение на геополитическото влияние в дадени гранични области, а ние сме точно такава област", коментира той. Според Йовчев това може да доведе до нестабилност в Балканския регион и да създаде рискове за националната сигурност на България.

Тръмп загуби Балканите - САЩ да притиснат България за Македония, съветва бивш ръководител в ОССЕ

Тръмп загуби Балканите - САЩ да притиснат България за Македония, съветва бивш ръководител в ОССЕ

А суперсилата САЩ трябва да спре България и Сърбия да пречат на балканския диалог

Относно предстоящите избори у нас той заяви, че е излишно да се фокусираме върху датата им, по-важното било организацията и провеждането на вота.

Според него освен здравните рискове предизвикателство ще бъде и провеждането на изборите по начин, който ще гарантира честност.

За Йовчев е добро предложение да се осигури видеонаблюдение в реално време на секциите, когато се отварят урните и се извършва обработка на протоколите. Той одобрява и идеята за машинно броене на хартиените бюлетини. Колкото повече се отдалечим от субективния фактор при провеждането на изборите и прочитането на резултатите, толкова повече гаранции ще имаме за честното им провеждане, подчерта експертът.

Според него трябва да се помисли и за осъвременяване на избирателните списъци. Йовчев бе категоричен, че избори в два дни ще засилят съмненията за манипулация.

В Русия: България е назначена от покровителите в НАТО като рупор на тезата за "руската заплаха"

В Русия: България е назначена от покровителите в НАТО като рупор на тезата за "руската заплаха"

Зад решението на София стояли интересите на други държави

Той прогнозира, че ще се стигне до съставяне на коалиционно правителство, което включва различни по идеология субекти. Това по негови думи ще доведе до много трудно управление, независимо кой ще е мандатоносител.

Всякаква форма на експертни правителства не се ползва с политическа подкрепа и възможността да се извършат реформи е малка, отбеляза Йовчев.

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец казал, че има такива манипулации

Според него възможната конфигурация няма да даде дългосрочна стабилност на страната и управлението ще бъде заложник на това да се крепи парламентарното мнозинство.

Той изрази опасение, че ако цикълът на политическа нестабилност продължи, това ще се отрази зле на страната.

По негови думи, колкото и да е силно едно задкулисие, то би повлияло около 10% върху изборите. Ако обаче хората повярват в една алтернатива, те щели я последват.