Отнемат разрешителното на фирмата за отпадъци, виновна за пожара под АМ "Струма". Това стана ясно от отговора на екоминистъра Нено Димов по време на парламентарния контрол.

Фирмата има разрешително и може да извършва дейности по предварително третиране на отпадък и съхранение на отпадъци. От 2018 до август тази година РИОСВ - Перник е направила пет проверки на дружеството.

Установено е през март 2018, че не се води отчетност и фирмата е глобена с 2000 лева. По-натам пак е имало нарушения и съответно санкции.

През май 2019 е извършена планова проверка и е установено съхранение на отпадъци на неразрешено за това място. На дружеството е дадено предписание за преместване и почистване на всички отпадъци извън площадката.

Димов обясни, че законът дава право да се започне процедурата за отнемане на разрешителното.

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Собственикът Кольо Илиев е с гаранция от 5 000 лв.

Припомняме, голям пожар в пункта  доведе до увреждането на самото съоръжение, вследствие на което магистралата беше затворена.

На 14 август Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара. След това от АПИ съобщиха, че ще проверяват и други сметища под мостове заради пожара край Дупница.

На 19 август стана ясно, че с две обвинения и гаранция от 5000 лв. се е сдобил собственикът на пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукта на магистрала "Струма. 

АПИ подава сигнал в прокуратурата срещу собственика на сметището заради пожара край Дупница

АПИ подава сигнал в прокуратурата срещу собственика на сметището заради пожара край Дупница

Магистрала "Струма" остава затворена