"Отново сме в битка за демокрацията. Да я спечелим! Преди 20 години - на 4 февруари 1997 г., след седмици на многохилядни протести, гражданите на България спечелиха своята битка за демокрация", припомнят в декларация от политическа партия "Движение Да България".

"След като докара страната до национална катастрофа, БСП върна мандата за съставяне на ново правителство", пише в изявлението.

Резултатът от управлението на Българската социалистическа партия и нейните съучастници във властта беше фалирали банки, разрушена национална икономика, мизерни заплати, стопени спестявания. Опитът да бъде вкарана България в геополитическа орбита, различна от интеграцията с ЕС и НАТО, завърши с крах.

След него България пое по пътя на демокрацията, към членство в ЕС и НАТО, с пълната убеденост, че това е единственият възможен път за развитие. Битката за демокрация беше спечелена, цивилизационният избор - направен, заявяват от формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов.

От "Да, България!" искат външен одит на машините за гласуване

От "Да, България!" искат външен одит на машините за гласуване

Партията ще събира сигнали за корупция от всяко населено място

Днес, 20 години по-късно, корупцията е разяла всички системи на обществото, бедността е огромна, а от виновните за националната катастрофа никой не е понесъл отговорност. И сега правораздавателната система е все така нереформирана и подчинена на олигархични интереси.

Мафиотизацията на обществения и икономическия живот заедно с политическия и институционален срив тогава потвърдиха интеграцията с ЕС и НАТО, гласи позицията на политическата формация.

Петър Стоянов разбива мита, че БСП доброволно е сдала властта на 4 февруари 1997-а

Петър Стоянов разбива мита, че БСП доброволно е сдала властта на 4 февруари 1997-а

Драматичните събития отпреди 20 години

Припомняме, преди ден президентът (1997-2002) Петър Стоянов заяви, че не БСП са се отказали от мандата за съставяне на правителство, а той не е приел папката, в която Георги Първанов и покойният вече Николай Добрев са били подготвили състав на правителство.