На заседание на Министерски съвет днес гласуват отпускането на 3 милиона лева за борбата с африканската чума по свинете. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, според когото заболяването е плъзнало у нас от Румъния, където огнищата са над 1100.

Нови шест огнища на африканска чума са открити вчера в Плевенско. Ресорният министър Десислава Танева се съгласи с премиера, че туристите са рисков фактор. Танева припомни, че първите огнища на африканска чума в България бяха открити през 2018 в Тутраканци.

Заразяването става лесно и бързо, няма ваксина и лечение, подчерта Танева. Единственият метод за справяне с това заболяване по нейните думи е евтанизирането на животните и стриктният контрол на движението на стоки, хора и продукти. Вчера са взети мерки за контрола на заразата в шестте села в Плевенско, увери премиерът.

Започна умъртвяването на прасетата в новите огнища на африканска чума

Започна умъртвяването на прасетата в новите огнища на африканска чума

Още шест плевенски села са засегнати от болестта

Припомняме, до този момент огнища на заболяването са открити в областите Плевен и Русе.

На 4 юли отново евтаназираха свине в Плевенско заради случаи на африканска чума.

Спешните мерки бяха предприети, след като БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов. Заради ситуацията земеделският министър Десислава Танева призова за стриктност в борбата с африканската чума.

На брифинг в МЗХГ стана ясно, че опаковки и остатъци от храни са пренесли заболяването чак до Белгия. 

Въпреки предприетите мерки вчера се разбра, че от болестта са засегнати още шест села в Плевенска област. От днес започва умъртвяването на заразените животни.

Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

БАБХ проверява сигнали за укрити свине