С над 10 автобуса от различни градове в страната, запушващи велоалеята на бул. Дондуков, пристигат протестиращите срещу правителството, съобщи БГНЕС.

Протестът е срещу цените на горивата. Исканията им са дизелът и бензинът да са под 2 лева, а на газта под 1 лев. Националният граждански протест е подкрепен от обединения транспортен бранш у нас. Протестиращите скандират "оставка". На задния вход на НС протестират симпатизанти на ДПС, които също искат оставката на кабинета "Петков". Към тях се присъедини лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски- депутатът не присъства в пленарна зала.

Още вчера, цената на бензина бе водеща тема в парламента, която предизвика недоволство. Проблемът с горивата не е толкова от скоро, защото когато започна ковид кризата, цената на едро на горивата не е намалена по веригата. Още тогава КЗК образува производство срещу "Лукойл Нефтохим", защото има натиск срещу търговците на горива. КЗК има твърдения за извършени нарушения от страна на "Лукойл Нефтохим".

Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

Не държавата, а частни фирми търгуват с горива

Същевременно, докато има недоволство от страна на превозвачите, втори ден се провеждат два протеста, които са "за" и "против" управляващите. Те, обаче, за разлика от вчера ще са с разменени локации. От южната страна на сградата на Народното събрание ще са подкрепящите правителството на Петков, а от северния вход на парламента ще са протестните действия срещу управляващите.

Припомняме, вчера докато в сградата на парламента се дебатира вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, на протест около паметника на Цар Освободител се събраха патриотични организации, които искаха оставката на кабинета. Протестът бе организиран от ВМРО. По-късно представители на ДПС изненадващо напуснаха парламента за да поздравят протестиращите срещу правителството.

Протести имаше и миналата седмица. Граждани се събраха в подкрепа на отстранения председател на НС Никола Минчев.