Параламентът премахна плащането на ДДС върху дарените храни. Това стана с гласуването на второ четене промените в Закона за ДДС.

Депутатите дефинираха и понятието "хранително банкиране", като законът формулира, че това е метод за безвъзмездно предоставяне на храни и хранителни продукти от юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, регистрирани като оператори с храни от Българска агенция за безопасност на храните.

Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и се използват единствено в обществена полза, е записано още в закона.

Разбира се има ограничения - няма да се начислява ДДС за дарени храни, ако стойността на тези дарения за една календарна година е в общ размер на не повече от 0.5% от годишния оборот на данъчно задълженото лице — дарител, и датата на дарението е не по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност или трайност на съответните хранителни стоки, определен съгласно нормативен акт.

Стоките, предмет на дарение по предходното изречение, задължително се маркират с текста "дарение, не подлежи на продажба". Предвидени са и наказания за тези, които искат да злоупотребят с разпоредбите.

Лице, което извършва дейности по хранително банкиране, без получено разрешение по този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 1500 до 3000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 2000 до 6000 лв.

Хранително банкиране по този закон може да се извършва само от лица, получили разрешение за оператор на хранителна банка. Разрешенията за оператор на хранителна банка се издават от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Списъкът на храните, обект на хранително банкиране, се утвърждава със заповед на министъра на земеделието и храните, след съгласуване с министъра на финансите, по мотивирано предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Заповедта и списъкът се публикуват на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните. Списъкът съдържа и информация за сроковете, от и до които могат да се даряват храните, преди изтичане на срока на годност или трайност на съответната храна.

Операторите на хранителни банки, получили разрешение по този закон, осигуряват и контролират спазването на нормативните изисквания към безвъзмездно получените от тях храни.

Българската агенция по безопасност на храните извършва контрол върху операторите на хранителни банки по отношение безопасността на получаваните и даряваните храни.

Министърът на труда и социалната политика утвърждава със заповед списък на групите нуждаещи се лица и на лицата, които предоставят социални услуги, на които операторите на хранителни банки могат да предоставят дарените храни. Заповедта и списъкът се публикуват на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика.