Събиране на подписи по електронен път за регистриране на избори искат от Европейска партия "Волт".

Според лидера на партията Настимир Ананиев това би улеснило значително процеса на регистрация. Чрез физическото събиране на подписи просто се губи време, което може да се използва за дискутиране на политики и визии за развитие на държавата и ЕС, заяви той.

Според него е възможно през сайта на ЦИК да се направи платформа, в която хората да избират коя партия да подкрепят, а при въвеждането на личните данни с електронен подпис да има криптиране, така че само упълномощени лица да имат достъп за проверка.

Ананиев изрази убеденост, че електронното събиране на подписи би улеснило значително работата на ЦИК и ще повиши доверието на хората за прозрачността при регистрация.

Партия Волт включи в евролистата си и чужденец

Партия Волт включи в евролистата си и чужденец

Тя се оглавява от председателя Настимир Ананиев

У нас управляващите категорично възпрепятстват въвеждането на подобен подход с оправданието, че системата е податлива на хакерски атаки и това застрашава националната сигурност, обясни той и подчерта, че по електронен път се съкращават много време и средства, намалява се административната тежест, стимулира се развитието на бизнеса и се улесняват процесите в държавата.

По тази причина Европейска партия "Волт" настоява правителството да предприеме мерки за въвеждане на електронното управление. Смятаме, че е изключително притеснително държавата да продължава да дава милиарди левове за подобна реформа фантом, посочи Ананиев.

От партията подчертават, че в тяхната листа за евровота за първи път в историята на България попада сред кандидатите за Европейския парламент попада и чужденец - холандецът Дани Ван Сантен, който от 3 години работи и живее в София. Листата оглавява лидерът на "Волт", а сред останалите кандидати са имена като Мартин Граматиков, Светла Миланова или Борислав Тасев.