Наложително е в най-скоро време фирмите и държавата да започнат киберпартньорски дейности.

Toва заяви председателят на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов по време на публична дискусия на тема "Публично-частно партньорство като стратегически решения за противодействие на киберзаплахи".

Държавата трябва да инвестира в закупуване на оборудване и изграждане на инфраструктура, както и в обучение на хора. Според Стефанов държавата трябва да се чувства добре при споделяне на информация, а частният сектор трябва да има задължение да връща информация.

Той изтъкна, че трябва да бъдат създадени методи на интелигентна инфраструктура и модели за предотвратяване на кибератаките и заплахите. Това е наложително, тъй като нациите, хората и обществото ще се сблъскват тепърва с тази заплаха, предупреди председателят на Българска асоциация по киберсигурност.

Николова плаши хакерите със строги санкции за киберпрестъпления

Николова плаши хакерите със строги санкции за киберпрестъпления

Иска доживотна забрана за посещения на страни членки на ЕС за провинилите се

До този момент в нашата държава не се е случвало да се иска публично-частно партньорство в тази сфера. За да защитят организациите компютърните си системи от кибератаки, се прие Закон за киберсигурност, за който обаче много малко се говори. Правителството и индустрията трябва да се обединят и да се направи инфраструктура за защита от кибератаките, призова Стефанов.

Държавата не е отговорна за сигурността на частните мрежи, от друга страна държавата няма нищо против да използва капацитета на частните компании, но нито една от страните не е готова да сподели информацията, която има, посочи Стефанов.

За това от Българската асоциация по киберсигурност излизат с пет препоръки за публично-частно партньорство. Сред тях са съюзи, разпространение на информация, увеличаване на субсидиите в цифровите технологии, разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД), универсални антихакерски атаки и прилагане на най-добри практики.

Габриел има готова програма за киберсигурност на Балканите за 8 милиона евро

Габриел има готова програма за киберсигурност на Балканите за 8 милиона евро

Следват стъпки за 5G, развитие на изкуствен интелект, блокчейн и повече цифрови иновационни хъбове

От своя страна Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на етични хакери в България, посочи, че киберпространството е среда, проводник и инструмент, чрез който всеки ден комуникираме. Киберзаплахите и атаките на всяко ниво са ежедневие, призна Петров.

Кибератаките могат да бъдат близо до бизнеса и гражданите въпреки неимоверните усилия на държавните органи, които не постигат достатъчно добри резултати. Той даде пример с профил във Фейсбук, на който се взима снимката и се прави друг профил за изнудване.

"Затова имаме нужда от помощта на държавата да намери лицето, което извършва престъплението", подчерта Ростислав Петров. За съжаление не може кибератаките да изчезнат, а напротив - могат да се увеличат и негативният ефект от тях да нарасне, отбеляза той.

Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни, допълни, че България има капацитет и специалисти, но те трябва да бъдат организирани правилно. Въпросът е как всички институции да се организират и да действат, изтъкна той.

Създават четири национални компетентни органа по киберсигурност

Създават четири национални компетентни органа по киберсигурност

Те ще контролират дейностите, свързани с мрежовата и информационната сигурност

Пред журналисти Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на етични хакери в България, поясни, че "етичен хакер" представляват професионалисти, които тестват сигурността на дадена компания или държавна институция, за да открият дали има пробиви в сигурността и съответно предлагат мерки за противодействие.

По думите му въпросът е какво е решил да направи даден човек, защото винаги може да мине от "тъмната страна". Според Петров мястото на етичните хакери е важно в опазване сигурността на институциите в България и по света, защото "това е като да имате антивирусна, защото съществуват вируси".

На въпрос на News.bg какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се ограничат киберпрестъпленията в България, Петров отбеляза, че трябва да се повиши нивото на квалификация на държавните институции на всички, на които е поверена сигурността на дадено дружество или сайт.

Освен това хората, които са на рискови позиции, трябва да бъдат високо квалифицирани.