В България има пълна прозрачност за големите енергийни проекти, а що се отнася до прозрачността на договорите за доставка руски природен газ, управляващите я дължат не на посланиците, а на българския народ.

Така президентът Георги Първанов коментира настояването на американския посланик Джеймс Уорлик страната ни да диверзифицира газовите доставки.

Аз бих посъветвал посланиците по-малко да дават съвети, които засягат вътрешнополитически проблеми или нашата политика в региона, коментира още държавният глава, цитиран от БНР.

Той допълва, че ако все пак посланиците на Великите сили имат идеи, нека не се ограничават само със съвет.

Аз се върнах от Азербайджан преди броени дени. Там работим една моя стара идея по доставките на природен газ за България по две линии - едната е чрез газопреносната мрежа на Турция, става дума за обем около 1 млрд. куб. м., другата е за доставки на компресиран газ през Черно море и там обемите могат да бъдат многократно по-големи, толкова, колкото ползваме в момента от Русия, обясни президентът Георги Първанов.

По думите му такъв един проект не би могъл да се реализира без подкрепата на европейските сили. Защо не и на САЩ, допълни президентът.