Изключително голямо внимание отдели в интервюто си пред БиТиВи президентът Георги Първанов на срещата си с либийския лидер Муамар Кадафи през 2005 година.

Той обясни, че това е станало в момента, в който външният министър и правителството са декларирали, че са дали от всичко от себе си по казуса с българските медици и вече трябва да се заеме президентът. Това се прие зле от моя екип, призна Първанов.

Той разказа, че преди да замине за Триполи е отделил огромно време за подготовка за срещата с Кадафи. Готвих се години, бях изчел всичко за Кадафи, Зелената книга (авторски труд по политическа философия на полковника, публикувана за първи път през 1975 година - бел.ред.), разказа той. Целта на българския президент е била да изгради психологически портрет на Кадафи или както сам поясни - „да му влезе под кожата".

Резултат явно е имало, защото либийският лидер е приел Първанов веднага. Знаех, че има европейски лидери, които той кара да летят със самолетите часове преди да им позволи да кацнат в Триполи, изтъкна президентът.

За самия разговор с Кадафи, сподели, че полковникът го е питал за съдбата на Тодор Живков, както и защо страната ни е изоставила социализма. Отговорих му с цитати от Зелената книга, за да мога да му вляза под кожата, похвали се президентът .
След четири часа разговори, той ме попита какво може да направи за мен и аз му казах, че искам да видя децата в Бенгази, допълни Първанов.

Съществена роля при решаването на казуса с медицинските ни сестри според държавния глава има британски разузнавач. Президентът не поясни за кого става въпрос, но изтъкна, че той е проправил пътя за контакти и преговори с Либия. Той е един от хората с основно значение за положителната развръзка. Много хора ще си припишат заслуги за разрешаването на проблема, но ако трябва да посоча няколко лица, той е един от тях, категоричен бе държавният глава.

Според него и тогава, и сега световните лидери продължават да имат двойствено отношение към диктаторите, за да „си направят сделката". Именно това поведение, поясни Първанов, е притъпявало остротата на натиска по българския въпрос

Все пак президентът оцени реакциите относно казуса с медиците ни на Никола Саркози и бившата му съпруга Сесилия, както и на тогавашния британски премиер Тони Блеър.

Според Първанов единственото „убежище" на Кадафи в Европа в момента е Хага. Държавният глава обаче е убеден, че полковникът няма да се предаде жив и ще предпочете ролята на жертва.