Да се направи закон за старите български столици, предлага президентът Георги Първанов. Той припомни, че това не е нова идея.

Ние трябва да намерим нормативните решения, каза още държавният глава.

Според него за поддръжката и популяризирането на старите български столици, освен финансов ресурс, е необходимо и нормативно решение.

От 25 януари до 10 февруари президентската институция отваря врати за изложбата „По стъпките на историята". На нея са представени свидетелства от старите български столици.

На откриването присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, първата дама Зорка Първанова, министърът на културата Вежди Рашидов и образователният министър Сергей Игнатов.

Радвам се, че днес отваряме вратите на президентската институция на България с една такава ярка и силна изложба, посочи президентът.

Ние правим това, което дължим на самите себе си, допълни той.

Президентът припомни, че подобни изложби на българската култура от тракийската епоха са организирани в президентските дворци в Италия, Испания, Дания, Токио.

Днешната изложба, по думите на държавната глава, представя една друга епоха.
Ще се радвам, ако от тук нататък имаме възможност да представим и съвременни автори, изтъкна държавният глава.

Първанов съобщи, че планира още подобни дни на отворените врати на президентската институция с организиране на изложба на Перперикон и литературни четения.

Имаме амбициозни планове, отбеляза той.

Според него е важно младите хора да се запознаят със символите на българската мощ.

Първанов изтъкна и доброто си сътрудничество както с предишния министър на културата, така и с настоящия.