"Днешната дискусия трябва да сложи край на опитите да е изопачава българската история."

С тези думи на кмета на Батак Петър Паунов започна дискусионната среща на която присъстват историци, интелектуалци, граждани и неправителствени организации, предаде БНР.

Президентът Георги Първанов потвърди позицията си относно проекта "Мита Батак".
Поемам своята отговроност, без да я прехвърлям на експертите, мнението ми не е безпристрастно, но се основава на историческите факти - каза президентът в залата на читалището в Батак, където тече дискусия за ролята на града за българската национална идентичност.

Пред многобройната аудитория президентът Георги Първанов заяви:

„Поемем цялата отговорност за моята позиция за "Мита Батак" Нашата история не е от вчера в Европа; още от времето на цар Борис I. Нашата култура е в основата на европейската култура, а Априлското въстание - е с европейски сертификат. Не Батак е пречката ни за Европа, напротив - в Европа някой има проблеми с мюсюлманското население. Аз съм за приемането на Турция в Европа, ако успее да покрие критериите за това."

Държавният глава обяви, че ще инициира събирането и издаването в един том на дипломатическата кореспонденция от времето на Априлската епопея.

Цинично е да се броят жертви, за да се оправдаят днешни конюктурни политически цели - каза по повод проекта президентът Първанов и добави, че тезите в него не са смешни, а опасни, защото от тях следва, че нашата свобода ни е дарена.

Длъжни сме да вземем от миналото онова, което ни обединява, което ще ни мотивира и засилва, а не онова, което ще ни разединява, противопоставя и отслабва, каза още президентът. Споменът за Батак-1876 г. не ни зарежда с омраза и с агресия, допълни той.

Дискусията продължава. Думата ще вземат краеведи и историци от Батак.

Припомняме, в края на април, когато избугна скандалът около българо-немския проект, Георги Първанов го окачестви като остра провокация към националната ни история и памет.