Компроматната война в България не е свършвала. Тя върви по време на целия преход. Това заяви президентът Георги Първанов в отговор на въпрос как ще коментира изнесената от РЗС информация за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов, както и исканията за оставката му.

Държавният глава допълни: „Аз не искам да коментирам, мисля че премиерът е много по-компетентен от мен".

Георги Първанов направи това изявление в Народния театър, където присъства на честването на 125-годишния юбилей на Федерацията на научно-техническите съюзи. Президентът е патрон на събитието.

По време на честването федерацията беше отличена с почетния знак на държавния глава.

„125 години не е малък период", изтъкна в словото си президентът Георги Първанов. „Съзнавам, че това не е само ваш празник, но и празник на цялата българска общественост", допълни той. „Федерацията на научно-техническите съюзи може да се гордее със своето минало, но тя има какво да отчете днес в рамките на нашето съвремие", смята още президентът.

Той остро разкритикува, както сам се изрази, „нихилистичното отношение" в поредица правителства от прехода към научната и техническа мисъл. Според него, преходът е засегнал най-силно именно нея.

По думите на Първанов, инвестициите в наука са правилният път за развитие на България. Според него, страната ни трябва да достигне европейско ниво на финансиране на научната област.

Държавният глава е на мнение, че са нужни стимули за бизнеса, за да се ангажира той в развитието на науката. „Вярвам в бъдещето на Федерацията на научно-техническите съюзи", изтъкна Георги Първанов. По думите му, нейните представители ще продължат да бъдат „резервоар, лаборатория и генератор на нови идеи".