Здравеопазването в България е на кръстопът и трябва да изберем дали моделът на здравеопазване у нас да е по- пазарно ориентиран, или с по-голямо държавно участие.

Това заяви президентът Георги Първанов в Пловдив по време на организирана от него дискусия за здравеопазването и перспективите пред него в България, цитиран от БНР.

Държавният глава формулира шест въпроса, на които според него, трябва да се даде отговор. Някои от тях са свързани с целите, които си поставяме от гледна точка на ключовите параметри и показатели на системата, каква да бъде реформата в сектора.

Сред приоритетните казуси в здравеопазването е демонополизирането на здравната каса и регулацията на пазара на лекарствата.

Първанов подчерта, че от 2001 до 2010 година средствата за здравеопазване в България са нараснали два пъти, но здравните ресурси се управляват неефективно, здравната грижа е некачествена и затова на гражданите се предоставят лоши здравни услуги.

Президентът цитира и данни, според които миналата година държавното финансиране на лекарствата у нас е било 36 % при средно за Европа 85 %, а в същото време пациентите са извадили от джоба си над един милиард лева.