Образът на страната продължава да не е много привлекателен за Европа и Шенген. Това заяви президентът Георги Първанов в Кюстендил.

Според него решението на Европарламента за приемането на България в Шенгенското пространство без обвързване трябва да се коментира в контекста на новините, които идват от отделни страни. Според него те подсказват възможно отлагане на българското членство.

"Смятам за неподходящо привнасяне на друго нещо извън техническите критерии, извън онези критерии, които бяха валидни към момента, когато другите страни членки на ЕС влязоха в Шенгенското пространство около 2007 година," заяви той.

По думите му дипломатически не е свършена работата, а за това трябва да се поеме съответната политическа отговорност, както от вътрешния министър Цветан Цветанов, така и от външния министър Николай Младенов, който "също е разпилян в много други задачи и пропусна важни моменти, за да осигури бързото постигане на тази важна цел".

Държавният глава коментира и изказването си, че хората могат да гласуват за него след 2012 година: „Бъдещето ще покаже. Има много интересни събития и предизвикателства пред всеки един, който е в политиката. Няма смисъл да говорим с хипотези, ще дойде времето и ще разберете какво съм имал предвид,"поясни той, цитиран от БиТиВи.

Георги Първанов коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че за ГЕРБ президентският пост не е толкова важен, защото и без него имат достатъчно ангажименти. Според държавния глава има две възможни тълкувания и едното е, че гроздето е кисело и че в ГЕРБ осъзнават трудностите да постигнат една такава цел, каквато е овладяването и на тази институция.

Разбира се, може да се коментира и положително, допълни той, като един израз осъзнатата необходимост от баланс между институциите - баланс на властите. "За да бъдат спечелени предстоящите избори, е нужна подкрепата на повече от една формация. Това се отнася и за ГЕРБ, и за всички останали," категоричен бе Георги Първанов.