Пътностроителните фирми трябва да са спокойни и ще получат средствата, обещани от премиера Петков - над 600 милиона за целия сектор, представляващи 50% от дължимото. Това увери в кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Казусът е следният - след като най-много настояваха за бързо изплащане на 50% от дължимите от държавата средства към пътните фирми и 100% от парите към компаниите, поставящи маркировка, знаци и т.н., от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" гласуваха против на инфарктно среднощно заседание в четвъртък, като с техните и гласовете на ГЕРБ и ДПС предложението не бе прието.

Петков дава пари на пътищарите в спешен порядък

Петков дава пари на пътищарите в спешен порядък

Отпускат се 50% от исканите от пътния сектор средства

Причината - промяна в последния момент на въпросното предложение от страна на вносителите от "Продължаваме промяната" останалата част от сумите, с които "виси" държавата към пътния сектор не да бъдат плащани със санкция на Министерския съвет след приключването на проверка от страна на междуведомствена комисия за нарушения, а след решение на Народното събрание. Противозаконно е парламентът да взима такива решения, смятат от ИТН.

"Ще направим така, че фирмите да си получат парите, да са спокойни и да няма повече подобни ситуация", увери Гуцанов.

Петков обясни лично на пътищарите, че за парите чакат решение на НС
Обновена

Петков обясни лично на пътищарите, че за парите чакат решение на НС

Протестът е отменен

Два са начините да се разреши създалата се патова ситуация - чрез решение на Народно събрание или чрез постановление на Министерски съвет за отпускане на тези 600 милиона, като после те бъдат възстановени чрез актуализацията на бюджета.

"Ситуацията е безпрецедентна, защото един казус, забъркан от ГЕРБ и нерешен от две служебни правителства, сега се чудим как да направим така, че да имаме нормални пътища, но същевременно с това да имаме контрол на разходваните средства", коментира червеният депутат.

Партньорите в коалицията обаче продължават да имат твърдо мнение по основния момент, създаващ различия им с ИТН - контролът за даването на останалата сума да се извършва от парламента, а не от Министерски съвет. "Контролът, който ние предлагаме, смятаме, че е много по-добър", категоричен е Гуцанов.

Парламентът не прие АПИ да плати на пътните фирми

Парламентът не прие АПИ да плати на пътните фирми

Блокираха обещанието на Кирил Петков да плати на пътищарите