"Вярвам, че партиите в Република Македония ще намерят правилния път - повече диалог, отколкото противопоставяне". Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който бе на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево".

Външно министерство е загрижено от изострената криза в Македония

Външно министерство е загрижено от изострената криза в Македония

Призовават местните партии, граждански сдружения и институции за демократични действия

Според него, обстановката в Република Македония е притеснителна за всички. "Това не е начинът да се управлява една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена", заяви президентът.

Няма непосредствен риск за нас от случващото се в Македония

Няма непосредствен риск за нас от случващото се в Македония

Предвидени са допълнителни мерки за реакция

Държавният глава подчерта, че на проведеното снощи спешно заседание под ръководството на вицепремиера Стефан Янев, е получил уверение, че ситуацията в югозападната ни съседка не крие непосредствени заплахи и рискове за страната ни.

В Македония посегнаха на демокрацията, притеснена Нинова
Обновена

В Македония посегнаха на демокрацията, притеснена Нинова

Поиска обща национално отговорна позиция

Решенията за Република Македония трябва да се търсят в рамките на ЕС и НАТО, смята Радев. "Предполагам, че по време на срещата на Европейския съвет утре, обстановката в нашата съседка ще бъде сред обсъжданите теми", посочи още Румен Радев.

България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Република Македония, както и с бъдещето на всички държави от Западните Балкани, за да имат ясна перспектива за тяхното евентуално членство, допълни президентът.

Държавният глава наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Относно коментарите по избора на нов многоцелеви изтребител, върховният главнокомандващ и бивш началник на ВВС припомни, че сме имали задължение да изберем тип самолет.

"Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари. Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2-и юни миналата година", припомни президентът.

Той добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор - критерии, показатели и срокове.

Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите стъпки. "Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали", допълни той.

Според президента Радев, решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза въз основа на три основни групи критерии - оперативни, финансови и времеви
"Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват", категоричен беше президентът Радев.

Сред гостите, които наблюдаваха демонстрацията, бяха министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващият на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Заедно с тях бе и командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк, народни представители от 44-ото Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили.