"Разчитаме на вашето активно участие при обсъжданията на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и за осигуряването на доброволци" - заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на среща с ректорите на университетите у нас и с представители на студентите.

Срещата се проведе в Министерския съвет. Министър Павлова запозна ректори и студентите с подготовката на Българското председателство и обясни, че пред нас ще има предизвикателства, заради обичайната практика в първото полугодие председателствата да провеждат повече заседания.

Чак през декември ще бъде окончателно финализиран календарът на председателството, допълни Павлова. Към момента се планира в България да се проведат над 200 събития, от които 32 на много високо ниво. Срещите в Брюксел са над 1500.

Първоначалната идея за общата среща била да се акумулират идеи как да се привлекат младите хора към българското председателство и активно да участват във всичките му форми, посочи министър Павлова.

Павлова заяви, че има планове младежите да бъдат поканени да се включат като доброволци за председателството.

"В рамките на председателството ще ни посетят много лидери и еврокомисари" - посочи още министърът за Българското председателство.Някой от тях били потвърдили, че биха изнесли публични лекции, което би било изключително полезно за студентите и академичната общност.

По време на срещата стана ясно, че може да се организира онлайн връзка между сайта на председателството и тези на университетите, която да се ползва за предаването на лекции на известните европейски гости.

Представители на студентите заявиха, че екипът на председателството може да разчита на тях за реализацията на младежките политики, за доброволчеството.