Асен Василев се е съгласил ДДС-то на ресторанти и хотели да остане 9% и да не се въвежда т.нар. "донос-бонус", т.е. подалите сигнали за укрити данъци да получават 10% от установената сума. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски по отношение на бюджета.

Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с Асен Василев отчете напредък по казуса с бъдещето на въглищните региони, другият основен фактор в "некоалицията" - именно Пеевски, също отчете успех.

"Много добър разговор проведохме с г-н Василев, г-н Борисов и Делян Добрев, надяваме се да има решение, защото това не може да се случва с хората. Уточнихме да има пълна заетост на хората, които се освободят в държавно предприятие, да няма никой, останал без работа. Мощностите да се затворят 2038 година, а който не иска да отиде в това държавно предприятие, да получи 36 заплати веднага", заяви той.

"Надявам се финансовият министър да уведоми премиера, да вземат решение, да седнат и да се разберат със синдикатите, не може да има тези протести и липса на диалог. Надявам се максимално бързо да приключат", отправи препоръка в посока Министерски съвет народният представител.

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Правителството се съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите

А с какво ще се занимава въпросното държавно дружество, което ще подсигури работа на миньорите и енергетиците при намаляване на обемите на работа - с рекултивационни дейности. "Надяваме се те (МС) да ни предоставят план как точно ще бъде, но не може хората да останат без работа. Не може да продължава липсата на диалог, този диалог трябва да случи днес".

Пеевски попита още къде е енергийният министър. И му препоръча да се прибере от посещението, на което се намира, и да започне да си върши работата.

Парите по плановете за справедлив преход, смята той, трябва да се насочат към сериозни проекти, а не тези, които вече станаха публични.

"Фотоволтаици, паркове... Това дава смешен брой работни места и не решава проблемите на хората".

ПП: Не слагаме дата за затваряне на ТЕЦ-овете

ПП: Не слагаме дата за затваряне на ТЕЦ-овете

Цените на въглеродните емисии обаче ги правели нерентабилни

Предложението правителството да поиска месец отсрочка от Брюксел, за да входира плановете за справедлив преход на въглищните региони, заради чиито сегашен вариант има масови протести, ще бъде разгледано от извънредна Комисия по енергетика в Народното събрание. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведен председателски съвет между всички парламентарни групи.

"Дотук добре, разумно решение за България и бъдещето на хората. Управляващите не са казали какво ще решат, ще проведат разговори с Министерски съвет и ще съобщим", отговори на News.bg Нинова.

Соцлидерът коментира и обещанията за решаване на проблема, дадени по-рано днес от Бойко Борисов и Делян Пеевски. "Ние знаем, че няма диалог с хората. Какво се договарят Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски си е тяхна работа. Не е чуто мнението на работниците, те и синдикатите са изолирани от тези задкулисни преговори. И парламентът не знае за тези преговори."

Нинова изрази скептицизъм и към обещанията на представителите на "некоалицията", че протестиращите няма да останат без работа. "Такива неща им обещаваха и преди месец. И какво стана?"

Същите съмнения изрази и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, според когото в крайна сметка хората ще останат без работа, а обещанията на Борисов и Пеевски ще се окажат лъжливи.

"Сега на председателския съвет Делян Пеевски, който не знам дали е говорител или ръководител на правителството, заяви, че ако не пратим сега тези планове - край, губим парите. Което не е драма, защото тези пари ще ги получим, за да ликвидираме най-печелившата остатъчна индустрия в България. В крайна сметка ще ни дадат 5% от това, което ще ликвидираме", заяви Костадинов.

По думите му най-доброто към момента е да се даде едномесечна отсрочка за подаването на плановете, защото това ще успокои хората и ще даде "глътка въздух".