Вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов вече е информирал Европейската комисия за решението на парламента, с което беше задължен да започне процедура по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. Проведени са неформални разговори вече и в момента се изготвя официална и обоснована позиция на страната. В този процес участва преди всичко Министерство на енергетиката.

"Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е докато ситуацията в енергийната сфера е такава - а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним поетите ангажименти".

До този момент Пеканов няма и официален отговор от ЕК дали процес на предоговаряне изобщо ще бъде допуснат - "те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне", обясни вицепремиерът. След като се изпрати официалната позиция на страната за предоговарянето на ПВУ, решението на ЕК ще отнеме поне два месеца. В този смисъл Пеканов се съмнява, че може да се вмести в сроковете, които му е задал българският парламент.

"Аз искам тези преговори да са успешни и да защитим нашата позиция, но и да реализираме всички тези проекти по Плана, които са ключови за България, както и реформите - законите, които ще отключат потенциала на страната ни", посочи вицепремиерът.

Според него трябва да се сложи фокус върху механизма за отчетност на действията на главния прокурор, защото този текст е залегнал по искане на ЕК и в Плана за възстановяване и устойчивост. Пеканов заяви, че разглеждането на закона се бави с процедурни хватки от един-единствен човек и това е депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който е председател на Правната комисия в Народното събрание.

Ако законът бъде приет, това ще ни помогне както при преговорите, така и за Шенген, категоричен е Пеканов.

По думите му второ плащане по ПВУ можем да очакваме, едва когато приемем останали 12 от общо седемнадесетте закона.

Пеканов успокои: ПВУ, освен в сектор "енергетика", се движи с пълна пара

Пеканов успокои: ПВУ, освен в сектор "енергетика", се движи с пълна пара

Много от програмите са започнали, други ще започнат скоро

Атанас Пеканов коментира и процеса на влизане на страната ни в еврозоната, а срокът 1 януари 2024 г. "като все още реалистичен". Реалистичен обаче при две условия - да се овладее инфлацията и да се приемат 3 закона от парламента. Той увери, че тече подготовка по въвеждане на цени у нас и в евро, и в лева от август. Това ще се случи, ако през юли бъде взето решение страната ни да влезе в еврозоната от януари 2024 г.

"Аз видях информационната кампания - лъскава и добре подготвена, на "Възраждане" за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в Борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност", коментира вицепремиерът. Той отхвърли искането на "Възраждане" в преговорите да се включат и синдикални организации, като нецелесъобразно, а и: "Позволете ми и аз да не вярвам на "Възраждане", както и те не вярват на мен."

Пеканов отказа да коментира дали ще продължи да бъде вицепремиер и в следващия служебен кабинет, посочвайки, че решението на президента Румен Радев ще стане ясно следващия петък.

Пеканов е съсредоточен върху ПВУ, не мисли за премиерския пост

Пеканов е съсредоточен върху ПВУ, не мисли за премиерския пост

Той определи като спекулации твърденията, че ще наследи Донев на поста.