Иван Гешев коментира отново съдебната реформа, утвърждавайки тезата на прокуратурата, че предложенията са изцяло насочени за овладяване на съдебната власт.

Моите правомощия са ясно дефинирани и моите правомощия могат да бъдат променени само от Велико народно събрание (ВНС), посочи Гешев и утвърди, че той лично не държи на правомощията си, а обвиненията към него за това са "политическо клише".

Механизмът за контрол над главния прокурор и напълно в противоречие с Конституцията, посочи Гешев в интервю на живо в студиото на БНТ. "Това е извънредно законодателство само за четирима души, този закон е за отстраняване и контрол върху съдебната власт." Той припомни и решението на КС, с което бе отменено предложението на ГЕРБ също за разследване на главния прокурор. От една Гешев се гордее, че се създава законодателство специално за него, но, от друга страна, това е "тъжен факт" за българското законодателство и общество. Действията и предложенията са изцяло политически мотивирани, а Иван Гешев се чуди, ако не беше той, "тези партии какво ще обясняват на своите избиратели". Този закон не е за контрол, а за разследване на главния прокурор.

Освен това Иван Гешев е сигурен, че реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост не зависи от извършването на съдебната реформа, а твърденията за това отново фалшиво обяснение. "Не Европа го изисква от нас, това е искане на българските политици, за да се постигне репресия в дългосрочен план", посочи главният прокурор и обясни, че не за първи път се използва опорката "Брюксел го налага" или еврочленството го изисква, за да се прокарат родни политически интереси. Това обаче е уронване българския национален престиж и българския национален интерес.

"Трябва да се спре с лъжата с националния план за възстановяване и устойчивост. Както включиха по тяхна инициатива ангажимент за въглищните централи, по българска инициатива се иска и механизъм за разследване на главния прорурор. Както казва народа, сам паднал, сам убил се", коментира още Гешев.

По думите му, и представители от Европа са заявили, че отпускането на парите по ПВУ не е в зависимост от това законодателство.

Не държа по никакъв начин политици и прокуратурата не държи никоя партия, увери Гешев и това се доказва, по думите му, именно от закриването на специализираното правосъдие, с което е била закрита борбата с корупцията. От друга страна, настоя Гешев, баланс може да бъде намерен само при "върховенство на закона", а това означава спазване на Конституцията и законите. "Не може съдебната система да се съобразява с политическата ситуация и да иска разрешение да работи от политиците."

Иначе Иван Гешев заяви, че е притеснен от конституционната криза, в която се намира страната, включително с предстоящите поредни предсрочни избори и се надява в следващия парламент това да бъде преодоляно с наличието на конституционно мнозинство. На въпрос как ще коментира твърдяното приятелство с ГЕРБ и ДПС, Гешев заяви: "Ще се радвам да има конституционно мнозинство и в него да влязат ГЕРБ и ДПС, за да приключи политическата нестабилност."

По случая Nexo има и защитен свидетел, според Гешев той се притеснява за сигурността си

По случая Nexo има и защитен свидетел, според Гешев той се притеснява за сигурността си

Ставащото у нас не афектира бизнеса и живота на Антони Тренчев и Коста Кънчев, заявиха от компанията