Добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм". По този начин евродепутатът Ангел Джамбазки определи коментара на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин.

"Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори", посочи воеводата пред БНТ.

По думите му това е голям пробив, който идва "след години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби".

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

Относно втората част от твърдението на Пендаровски обаче, а именно, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна македонска държава, Джамбазки не е съгласен - това било "абсолютно невярно".

Според него документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия.

"Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година", отсече Джамбазки.

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята

Припомняме, Джамбазки не за първи път твърди това. В коментара на Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, президентът на Македония изрично заяви, че страната не може да приеме твърдението на много български учени, политици и общественици, че през 1944 година македонците "са се събудили една сутрин като македонци".

Този негов коментар дойде именно по адрес на реплика на Джамбазки от 17 юни, когато той заяви в национален ефир, че преди 1944 година Македония и македонци не са съществували

Иначе Пендаровски призова двете страни да водят диалог по тези въпрос. Той каза: "Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде."

А всичко започна от коментар на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Каракачанов даже намекна България да спъне Македония по пътя им към ЕС заради такива спорове. Според него Македония само използва България, за да се присъедини към ЕС. 

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината.

"От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев