Няколко дни след началото на кампанията сме свидетели, че тя вече се води в посока далече от политическия дебат, заяви след заседанието на НИС на СДС Петър Стоянов.

Той посочи, че със своето поведение БСП съвсем умишлено отклонява вниманието на нацията от сериозните въпроси, от сериозния политически дебат и я вкарва умело в едно елементарно политическо шоу.

По думите на Стоянов след приемането на България за пълноправен член на ЕС много от хората знаят, че България е член на съюза, но не знаят правата си като граждани на държава член на ЕС.

Днешният НИС е констатирал, че хората нямат реална перспектива за бъдещето, след като България е станала член на ЕС.

Никой от българите не знае правителството на тройната коалиция има ли приоритети оттук нататък, не се знае също какъв тип член на ЕС ще бъде България - държава, която развива високи технологии и осигурява икономически растеж или държава, която предлага своите природни красоти като туристическа дестинация, каза председателят на СДС.

Той допълни, че голяма част от българите са останали с впечатлението, че са оставени сами на себе си.

Затова след изборите за депутати за Европейския парламент СДС ще организира поредица от вотове на недоверие, свързани с лошата икономическа и социална политика, провеждана от правителството на тройната коалиция.

Стоянов посочи, че СДС е изключително разочарован от начина, по който върви кампанията за изборите и призова БСП към един сериозен политически дебат.

По думите му голяма част от парите, придобити от корупционни сделки, вероятно търсят своя отдушник в предизборната кампания.

С това ли ще се състезаваме - кой с колко свободни пари разполага и къде може да ги вложи, попита синият лидер.

Според него всичко това отвлича вниманието на избирателите от сериозния политически дебат.

Вотът на недоверие е най-силното оръжие в едно демократично общество, каза членът на НИС Иван Колчаков.

Независимо че не мина вотът на недоверие срещу министъра на здравеопазването проф. Гайдарски, след нашия вот той стана най-непопулярният министър, посочи Колчаков.

Той допълни, че чрез вота СДС оправдава доверието на избирателите, като се възпротивява на провежданата от правителството икономическа и социална политика, превърнала се в най-големите язви на българско общество.

Лидерът на СДС Петър Стоянов посочи, че с опита на управляващите да отклонят вниманието на нацията от сериозния политически дебат ще превърнат българите от еврооптимисти в евроскептици и това ще бъде най-тежкият удар, който тройната коалиция може да нанесе на българското общество.

Влизаме в ЕС с жълт картон и скрити предпазни клаузи, изтъкна членът на НИС и зам.-председател на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

Той каза, че тройната коалиция отново дава неизпълними обещания, след като стана ясно, че след първи януари 2007 година управляващото мнозинство няма стратегия за България като член на ЕС.

Не може да си пълноправен член на ЕС и да нямаш национална стратегия за това, подчерта Кисьов.

Той призова към продължаване на дебата и кръглите маси в условията на предизборна кампания, защото това касае хората на България и вече има коментар на чужди представители, в това число на американския посланик Джон Байърли, че корупцията се шири в България.