България трябва да даде приоритет на основната реформа на службите си за сигурност и да отстрани подкрепяните от Москва агенти, ако иска да успее в амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията. Това заяви пред "Политико" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По негови думи разузнавателните служби отчаяно се нуждаят от реформиране.

В хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агенти на държавна сигурност в България изиграха огромна роля в създаването на могъща мафия — занимаваща се с изнудване, търговия с наркотици и оръжия — която все още има широкообхватна власт в националната политика и съдебната система, отбелязва изданието и допълва, че мнозина от тях са имали тесни връзки с Москва.

Мисля, че има заложени рискове в нашите служби за сигурност, обеляза Петков и настоя за реформи.

Целта е част от план от седем точки, който включва пътна карта за съдебна и конституционна реформа, който партията на Петков представи на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов - неин партньор в настоящото правителство, което встъпи в длъжност на 6 юни.

България и Путинова Русия - две братски мафиотски държави

България и Путинова Русия - две братски мафиотски държави

България е обсебена от автократична клептокрация и олигарси, чийто произход стига до комунистическата Държавна сигурност, еквивалента на КГБ и приватизацията на доходоносни държавни активи

За да се реформират разузнавателните служби, Петков посочи, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на началниците на отделните служби за сигурност. В момента това задължение е на президента - Румен Радев, който се смята за проруски настроен, пише "Политико". Петков обаче иска това да е в ръцете на парламента. В момента правителството планира да уволни назначените на тези постове от Радев, който е двусмислен относно мястото на България в НАТО и е против въоръжаването на Украйна.

Втората стъпка, продължи Петков, ще бъде проверка на всички служители в охранителния апарат за провеждане на "тестове за почтеност и етичност".

"Ако можем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено", смята той. Москва използва "корупцията, за да маневрира във външната си политика", допълни Петков. "Когато влязохме в борбата с корупцията, не знаехме, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща битка".

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, заявявайки, че те вече са "сериозно реформирани", и обвини партията на Петков, че се поддава на чужд натиск, имайки предвид САЩ и ЕС.

"Тези хора искат да обезглавят ръководството на тези служби", оплака се той малко преди съставянето на правителството.

Руските шпиони докладват на Москва за политиката ни спрямо ЕС и НАТО

Руските шпиони докладват на Москва за политиката ни спрямо ЕС и НАТО

Рисковете за националната сигурност 2021 остават актуални и днес

Взривове в заводи

В неделя, при инцидент, тясно свързан с дебата за руската намеса в България, избухна пожар в склада на оръжейната компания ЕМКО - вторият такъв инцидент на мястото за по-малко от година.

Въпросът с поредицата от подобни експлозии е изключително чувствителен, тъй като Русия е заподозряна за намеса в саботажа - особено в момент, когато България увеличава доставките на оръжия за войната в Украйна - а някои критици повдигат въпроси относно стандартите за безопасност в българските предприятия.

По отношение на пожара в завода министърът на икономиката намекна за руска намеса, а собственикът на предприятието се оплака, че българските власти така и не са разкрили случилото се през 2022 г. - въпреки че той самият няма съмнение, че става въпрос за руска атака - намеквайки, че българските служби за сигурност си затварят очите за действията на Москва в България.

"Политико" уточнява, че интервюто с Петков е проведено преди взрива в неделя, но той е бил попитан като цяло дали смята, че Русия атакува оръжейни съоръжения.

"Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат една линия за доставки, ще го направят", отвърна той.

Петков изкара 7-месечен мандат като министър-председател през 2022 г., когато правителството му зае конфронтационна позиция спрямо Русия след нахлуването в Украйна и експулсира 70 руски дипломати и шпиони.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се съгласиха да съставят "експертно" правителство, ръководено от двама ротационни премиери, след като ГЕРБ представи бившия еврокомисар по иновациите Мария Габриел за свой кандидат за министър-председател.

"Казахме си: добре, това наистина е един от начините за преодоляване на непреодолимата пропаст", ​​посочи Петков и добави, че може да се довери на Габриел в антикорупционния дневен ред, тъй като тя не е била част от българската политика.

Велизар Шаламанов: България е завладяна от руската пета колона

Велизар Шаламанов: България е завладяна от руската пета колона

България е блокирана да има редовно правителство

Много стари лица

И все пак много от поддръжниците на Петков — предимно по-млади граждани — които вярваха в обещанието му да изкорени корупцията и да постави началото на нова ера в българската политика, се почувстваха предадени от решението на коалицията да работи с партия ГЕРБ.

"Нашият стандарт не се е променил. Избираме само хора, които не са били замесени в корупция и такива, които не виждаме за потенциално корупционно рискови", поясни Петков и добави, че партията му не прави прекомерни компромиси.

Той отбеляза, че друг основен приоритет е реформирането на съдебната система - процес, който вече е започнал с уволнението на силно противоречивия главен прокурор Иван Гешев в началото на юни. Гешев обаче беше временно заменен от своя заместник Борислав Сарафов, за когото много българи твърдят, че е също толкова проблематичен, предвид дългата му служба при Гешев и потенциалната му връзка с един от най-известните скандали за изнудване в страната.

Неправителствената организация "Правосъдие за всеки" организира протести в петък, настоявайки за уволнението на Сарафов с аргумента, че той е просто "заместник" на статуквото. Петков се присъедини към демонстрантите.

След като ГЕРБ също се завърна в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът на партията - бившият премиер Борисов, ще бъде съден по някой от казусите около личността му.

Петков заяви, че всичко ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

"Не можете да преследвате никого, нито на улицата, нито в парламента, нито в кабинета на министър-председателя без нормално работеща съдебна система", категоричен бе той. "Освен ако България не изчисти това и няма институционална рамка, ще продължим да водим тези политически битки без краен резултат".