В Министерство на Енергетиката пристигнаха докладите от извършените финансови инспекции на "Цанков камък", изпратени в прокуратурата във връзка с подадения тази седмица от депутати от 44-то Народно събрание сигнал до главния прокурор.

Борисов възмутен от „паметниците на глупостта“

Борисов възмутен от „паметниците на глупостта“

Премиерът е притеснен от избродираните фалшиви новини, които пришиват вина на ГЕРБ

От докладите става ясно,че през 2012 г. е извършена проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове в областта на обществените поръчки във връзка с възлагането на строително-монтажни дейности, строителен и авторски надзор, консултантски услуги и технически становища на обект Хидровъзел "Цанков камък", както и изпълнението на сключените договори.

Установени са 65 нарушения на ЗОП, Правилника за прилагане на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Установено е, че са извършени разходи на обща стойност 232 млн. лв., без да са проведени обществени поръчки.

БСП не се притеснявала от сигнала на ГЕРБ за "Цанков камък"

БСП не се притеснявала от сигнала на ГЕРБ за "Цанков камък"

Управляващите се объркали с този сигнал, казва Крум Зарков

Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ г-жа Теменужка Петкова до органите на прокуратурата и съдържа информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица.

Министър Теменужка Петкова пожела да види документите, свързани с възлагането и реализацията на проекта за изграждане на хидровъзела от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя изпрати официално писмо в понеделник, 14 август до директора на АДФИ.

Припомняме, че от ГЕРБ внесоха официално сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", след като миналата седмица обявиха това. Включително премиерът Бойко Борисов коментира проекта като "поредните милиарди, които са изхарчени напразно", подобна на коментарите му към проекта АЕЦ "Белене" преди години.

Освен това лидерът на социалистите Корнелия Нинова се закани да съди всички, които замесват името й с проекта "Цанков камък", а от ДПС излязоха с прессъобщение, в което отричат по какъвто и да е било начин почетния лидер на партията Ахмед Доган да е свързан с проекта.